AZMA D'LUVERS. Powered by Blogger.

Dengar-dengarkan...

Monday, December 26

Kesilapan Teknikal !!! arghhh !!! tension !!!

Assalamualaikum...

Waaa... Nak meraung je rasa hati ni. Geram bangat ! Beberapa hari ni aku tukar la url blog aku ni sebab aku xnak "orang tu" bukak blog aku lagi. Aku pulak bengap sangat x pegi buat research dulu ape jadi klu aku tukar url blog aku ni. Then aku google jumpa la entry dari blog brade Izamir Ridzwan. Blog yg aku rajin ceroboh. Ngehehe. Tajuk dia " Amaran Kepada Blogger.. Jangan suka tukar url/domain " Bila aku tengok kesan2 dan aku check balik kt blog aku. Alahaii banyak masalah rupanya. Jadi terpaksa lah aku tuka balik url blog aku pada yang asal....
Itu je nak bagitau. Rupanya bukan senang nak jadi blogger. Kih3.
Okey. Tata. :D

Friday, December 23

Pendedahan Eksklusif !

بسم الله الرحمن الرحيم

Satu pendedahan eksklusif akan disiarkan di blog ini.

Hanya untuk seseorang.

Saksikan dan nantikan.

p/s : sedang dalam perbincangan sama ada relevan atau tidak untuk disiarkan pendedahan itu. Harap ada banyak baik dari buruknya. :)

Penyakit Kronik ! Jauhi dan jauhkan !

TAHU APA ITU PHD ?

P : PERASAAN
H : HASAD
D : DENGKI

SILA BACA JIKA ANDA MEMPUNYAI PENYAKIT INI.


HASAT DENGKI in general:

1. Tidak senang hati dgn nikmat yang orang lain dapat

2. Kalau boleh nak tgk nikmat itu terhapus dari si dia.

3.Terasa apa yg dia dapat sepatutnya kita yang dpt nikmat mcm tu





KENAPA terjadi P.H.D ?

1. manusia takde ILMU yg mencukupi - ilmu adalah cahaya, yang menerangi kehidupan, panduan hidup kita)

2. Ada sifat berlumba lumba yang tidak sihat - bila tgk orang yg berjaya, kita patut ucap tahniah,dan kita perlu lipat gandakan usaha utk capai yg sama, bukannya dengki.

3. Rangsangan nafsu yang dihasut syiatan



Peringatan: orang boleh terburai imannya disebabkan faktor hasat dan hancur akhlak kerana dengki.



Kesan P.H.D:

-Boleh merosakkan akidah kerana seolah merosakkan hubungan dgn Allah.

-Allah cukup tidak suka kerana sifat ini boleh mengakibatkan;
permusuhan, menjatuhkan orang lain, mengaibkan org lain.

-menjadi punca kejatuhan dan kemunduran umat manusia





"Janganlah berhasat dengki, mencari kesalahan orang lain dan elakkan saling bermusuhan. Jagalah hubungan sesama manusia" -Hadith-
Sekian..Wallahualam..
untuk Renungan dan Peringatan kita bersama ;)

Thursday, December 22

entry PANAS|MELETUP !!!

بسم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi ar-raḥmāni ar-raḥīmi
"Dengan nama Tuhan, Maha Pengasih, Lagi Maha Penyayang"

Entry hari ni agak panas da meletup sedikit. So, untuk mengelakkan keterlanjuran kata, kena mulakan dengan bismillah..

Okey. Tak dinafikan, memang sekarang kehidupan aku dah mula berbeza dari sebelum ni. Sekarang, telah bermulanya kehidupan aku untuk memikirkan soal masa depan aku. Soal jodoh, soal kerjaya semua sedang diaturkan. Bagi aku, setiap kehidupan itu perlu ada pelonjakannya. Sampai bila kita harus sentiasa berada di takuk lama bukan ?

Aku ingin meneruskan entry pada kali ini dengan senyuman. Kerana kalau ikutkan rasa amarah sewaktu menaip entry ini, terlalu banyak ayat-ayat kurang manis yang bakal ditaip. Untuk mengelakkan perkara itu berlaku, aku harus menaip dengan senyuman walaupun dalam hati berkecamuk mengamuk !

Pertama sekali, aku nak ingatkan kepada "orang" yang sedang/akan baca post aku ni (aku tau ada 'peminat x diundang' yang rajin bukak blog aku ni. Sebab apa ? Sebab nak tau apa yang jadi dengan hidup aku sekarang. Kalau aku jatuh, dia akan gelakkan aku, kalau aku naik, dia akan cemburukan aku. Tu je motifnya. Haha. Lawak sungguh. Macam xde keje lain. Bukan dia sorang je kot yang suka nak jadi 'peminat x diundang tu', ada lagi sorang Hamba Allah ni. Cuma motif mereka berbeza.

Penat kan nak melayan karenah orang yang selalu tidak puas hati dengan kita ni kan ? Pernah tak jadi macam tu kat anda semua ? Dari dulu sampai sekarang, x habis-habis nak mengaibkan aku dan x habis-habis nak mendengkikan aku. Why ?!

Nak kata aku rampas hak kau, awal-awal lagi da jadi milik kau. Cukuplah. Ape lagi nak ?
Sekarang aku bahagia dengan orang baru dalam hidup aku, kenapa masih nak memburuk-burukkan aku ?
Aku x tahu dari mana dan kenapa tiba-tiba jadi macam tu, apa yang pastinya, kau memang dengkikan aku.
Dulu kau kata perempuan macam aku, x kan ada laki nak. Sekarang bila aku da nak berumahtangga kenapa masih lagi nak memanaskan keadaan ? Aku x mintak nak kahwin tu dengan laki kau pun. Walaupun pada hakikatnya, memang ada perancangan dari seseorang tu untuk jadikan aku isteri no.2..
Sorry to say sorry to say. Aku takkan. Aku takkan masuk kandang singa betina tu semata-mata nak berlakikan lelaki itu. Tengok je sekarang, aku x ambik balik dia dari aku pun, aku dihina bagai nak rak. Untuk apa dan kenapa aku sendiri x pasti. Biarlah aku serahkan segalanya pada Allah Yang Maha Kuasa. Ha, ni bila aku sebut pasal tuhan sah-sah dia akan kata aku ni budget alim ni. Haha. Manusia yang berpenyakit PHD paling kritikal pernah aku jumpa. Ya Allah Ya Tuhan sembuhkan dia cepat sebelum melarat.

Done. Aku da x nak la penat2 menaip banyak-banyak lagi kat sini. Lagi banyak aku menaip, lagi banyak rahsia akan terbongkar. Kalau ikut kan hati aku, macam-macam aku nak balas kt sini. Aku nk printscreen segala bukti. Tapi, biarlah.. Tuhan itu Maha Adil... Jangan kita buat orang macam tu sudahlah. Biarkan je apa yang orang nak buat pada kita kan ? :)

p/s : Jaga diri sendiri adalah lebih baik dari jaga tepi kain orang.

Thursday, December 15

Hadiah Istimewa dari Pilahcreativefoto !


Promosi menarik dari Pilahcreativefoto !
Jadilah pelanggan pertama untuk mendapatkan 2 keping tiket AirAsia ke mana-mana destinasi menarik di seluruh asia !
Apa tunggu lagi. Rebutlah peluang ini.
Peluang yang hanya datang sekali !
Jangan lepaskannya.
Cepat-cepat ! Layari blog PCF sekarang !

  • Anda tempah dahulu, anda dapat !

Tudung Dayana Amerda | Murah dan berkualiti


Cepat sungguh masa berlalu, kini Juara Idola Kecil 2 adik Dayana Amerda bukan sahaja telah mempunyai album yang tersendiri malahan beliau juga kini sudah mempunyai tudung berjenama sendiri. Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan tudung2 tersebut sila ke Butik Dayana Amerda di Facebook. [ KlikDiSini ]

Pelbagai jenis dan corak yang menarik boleh didapati di sini.

Apa tunggu lagi. Mari membeli !

" Alah membeli, menang memakai "

Wednesday, November 30

Aku, Ultras dan dot.dot.dot…

(mane 1 aku ? hehe)

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1 Malaysia !

Holla geng ! Amacam ? ultras x bunyi entry saya pada kali ni ? haha.

Mesti korang tertanya-tanya, ultras tu apa kan ? Bagi sape yang dah tau, tak perlu lah saya terangkan di sini. Tapi pada yang x tahu atau belum tahu dan nak tahu,

Search je kt sini (https://www.facebook.com/UltrasMalaya07)

Okey, selesai ? Sudah tahu apa itu ultras ?

Baiklah sekarang saya nak berkongsi kisah dan cerita tentang diri saya dan apa kaitan saya dengan ultras ni..

Saya bukanlah seorang budak ultras yang tega bega. Tapi, saya selalu bersama mereka dan menjadikan mereka sebahagian dari hidup saya.

Bunyi lain macam. Jiwang je kan ? hehe.

Sebermulanya sejarah saya dengan ultras ni adalah pada tahun 2011. Tahu kan ultras ni terdapat di setiap negeri, dan untuk Negara kita MALAYSIA yg TERCINTA ultrasnya kita gelar ULTRAS MALAYA dan di negeri tanah beradat saya ni adalah ULTRAS NOGORI 9 a.k.a The Jangs.

Al-kisahnya saya dengan ultras, semestinya bermula di ULTRAS NOGORI 9 a.k.a UN9 (orang NEGERI sejati ni..) …

Seawal penubuhan UN9 ini, saya telah mula mendekatkan diri dengan mereka. Pada awalnya, saya sendiri tidak tahu ape kebendanya Ultras ni. Pasukan sorakkah, kelab penyokong berstatus kah atau kelab penyokong yang saja-saja ditubuhkankah. Sehinggalah saya berkenalan di laman muka buku dengan seorang jejaka kacak dan tampan iaitu brader Zul Khairie.. Die lah orangnya yang menyampaikan ceramah kepada saya mengenai UN9 ni.. Apa yang saya faham, ‘its all about JIWA’. Kalau lu xde jiwa ni beb, lu koyak beb ! Perghh ayat Bahau Gangster tu, x guna punya kak yong. Hehe.

Berbalik pada topik. Lepas brader Zul ni khutbah saya dengan fakta-fakta ultras beliau, saya pun mula bersama mereka pada perlawanan pertama persahabatan N9 menentang Polis, kalau x silap sayalah. (maklumlah dah hujung tahun, kurang ingatan) Sebelum terlupa, ada lagi seorang jejaka kacak rupawan iaitu brader Ujin Mat Sharif yang sedar akan kehadiran saya pada awal pertemuan kami. Ececehh… mula-mula malu tapi dalam hati mahu. Bukan mahu kat abg ujin ye.. mahu join mereka UN9 ni.. haha.

Bermula dari pertemuan pertama itu, saya mula memahami konsep mereka sebagai seorang ultras. Ada chants, ada corteo, ada mafla, berkasut, berdiri 90 minit, x kutuk pemain ha, apa lagi maun ?

Semua ni saya belajar dari Mereka yang otai dalam UN9. Perasaan mula-mula join tu agak gementar la jugak. Lagi-lagi bila tengok wajah brado2 kt Kona 4C tu. Takut… huhu.

Cup3.. Kona 4C ?

Yup. Kona 4C tu tempat kite buat kona baring. Ala-ala macam kat litar sepang tu.. Tapi ni versi kona baring kt stadium. Hehe. KONA 4C tu adalah tempat berprestij khas untuk UN9 betapa. J di KONA 4C tu lah segala kenangan dan sejarah tercipta. Dan KONA 4C juga lah tempat terserapnya segala jiwa dan saka yang ada di KONA 4C akan membuatkan anda kesurupan yang teramat kalau x ke sana bila ada game. Macam saya. Asal game kat Paroi je, hilang dari hostel. Gila x pergi. Nilai – Paroi rase mcm dalam rumah nak ke jamban je.. Gara-gara apa ? Lu pikir lah sendiri. Hee.

Sedar tak sedar, dah hampir setahun dah saya bersama UN9 ni… Walaupun pada awalnya macam-macam provokasi yang timbul. Maklumlah perempuan kan. Macam-macam la yang orang kritik dan komplen. Gila x kritik. Anak dara terkinja-kinja kat Kona 4C tu…. Terkinja kah aku ? Sikit la..banyak pun boleh.. sebab kadang2 bila tiba-tiba ada satu rasa yang x dapat nk ditafsir rasa dia cmne datang meresap dalam diri ni, ia akan jadi over control jugak la.. Masa tu x sedar dah yang diri ni perempuan dan bertudung. Aduh.. Malu sungguh. ! (sebab tu kadang2 pakai cap je x pakai tudung)

ish3…Maafkan saya kaum Hawa.. tak terniat di hati hamba ingin menitikkan nila di dalam belanga kalian.. (continue…)

Pengalaman paling menarik bila diri diprovok gila khinzir dalam 1 page ni. “M**** L****”. Segar mekar poitt page ni dalam ingatan. Haha ! Gila x ingat. (Gila lagi….) Ayat dia pedas sangat. Kalau bagi selaut air pun x hilang pedasnya.

Huhu. Dah tu menyentuh sensiviti bahagian tubuh badan wanita pulak tu. Hadoiii. Masa tu memang 1 tamparan hebat yang teramat sangat ! Gila x hebat. Terasa gila masa tuh ! Masa tu perasaan. Ya Allah.. malu nyee.. Tuhan je yang tahu..Tapi lama kelamaan cerita tu senyap macam tu je… Xpelah, x ambik hati pun. Mungkin ada betulnya apa yang admin page tu cuba untuk sampaikan.

Mungkin dia nak aku sedar ataupun motif dia nak suruh aku blah dari Ultras kot. Huhu. Sudah. Abaikan.

Sebelum aku pergi lebih jauh, aku nak perkenalkan manggis UN9 yang ada beberapa kerat ni. Hehe. Aku biasalah dengan tebing aku. (Aku aur, die tebing) Tebing aku name die SITI HAJR. Pengikut setia ni.. hehe. Kesian dia. Dari x minat bola demi aku terus jadi gadis bola. Terima kasih beribu-ribu lemon hajar..Dan aku ada seorang kakak. Cik paku pakis yang ayu lagi jelita, x kurang lebihnya dari Rozita Che Wan Cuma kakak ni x pakai bulu mata palsu je. Hehe. Die pun teman seperKONAan aku jugak. Ada masa bertiga je. Sehingga wujudnya provokasi terhadap page kami NO9ORIHOTTs. (x habis2 provokasi) Kahkahkah. Nak buat secret group jadi page. Sekali kena hentam, diam. Mujur ada backup. Cewahh bangga la ade backup. Kui3.. Kewujudan page tu sekadar suka-suka. Tak buat perasmian lagi dah kena tolak. Hihi. Lepas kak Paku aku dapat lagi sorang kakak. Dapat kakak ni bukan sebab dia kahwin dengan abang aku (aku anak sulung, mane ade abg), tapi lepas kakak ni diijabkabulkan dengan seorang otai UN9 iaitu abg Hafiz, maka selalulah kakak ini setia bersama suaminya ke KONA 4C.. bermula lah di situ pertemuan kami.. Dan yang terakhir adik yg datangnya dari Melaka (xtau kenapa sesat ke N9) huhu Yatt Chillex. Die ni budak degil ni. Nak SPM leka lagi dgn bola ni. Huhu. X cukup rakan sebaya, aku ada 2 akak, x cukup akak, ade adik. Bukan adik Yatt ni je, adik abang Corn ( juga otai UN9) Aina, pun selalu ada bersama. (Adik aku ? ) Sekali sekala je. Mane x nye sekali sekala, dah kakaknya pergi pun fly dari hostel. Kihkihkih. Dan yang lain-lain tu ialah kekasih-kekasih hati kepada teman seperjuangan saya, x dapat nak sebut nama di sini sebab x berapa nak ingat. Tapi masa yang akhir-akhir game, beberapa brado2 saya kt UN9 tu ade yang bawa isteri. Maka kenallah dengan seorang dua.. Haa.... Ada je tau perempuan walaupun x ramai tapi tetap ada… okey ? Salam perkenalan kak Khairina Johari dan Fatin.

Worang ada Tanya saya, kenapa join UN9 kenapa x join N9Futbol. Saya xde jawapan untuk itu. Sebab sebelum ni saya bergerak secara solo. Saya pergi stadium, saya ikut suka hati saya nak duduk mana ( sebelum saya jumpa UN9). Cewahh. Xde ikut sapa2. Dan apabila saya diperkenalkan dengan UN9 dan saya mula menceburkan diri bersama mereka, dan saya ikut cara mereka. Maka dengan itu, saya mendapat keselesaan bersama mereka. Dan bermula dari keserasian itu lah yang mengekalkan diri saya di UN9. Kalau saya x kenal UN9 dari awal, mungkin saya hanya jadi pemerhati dari jauh sahaja.. Tapi, bila dah kenal, bila dah berkawan, dari situ telah wujudnya satu tali persaudaraan yang kukuh dan utuh yang digelar BROTHERHOOD. Ikhlas dari hati saya, saya sangat sangat sangat respek dengan sikap BROTHERHOOD dalam diri mereka… syabas !

Oleh itu, saya nak simpulkan di sini bahawa sedikit sebanyak saya belajar juga apa itu ultras dari mereka. Saya x bangga diri pada orang, saya x mendabik daba pada orang menyatakan “AKU ULTRAS “ tapi rasa bangga berada bersama mereka dengan apa yang mereka lakukan dan dengan apa yang mereka perjuangkan. Budaya baru yang wujud ini, fenomena yang bermulanya di sini . Mempunyai matlamat yang tersendiri.. Semoga segala apa yang ingin disampaikan melalui cara mereka sampai kepada semua pencinta Bolasepak Malaysia… InsyaAllah…

“12th – Until the last rebel”

J P/S : Janganlah hina saya sebab join UN9… Saya dah mula bersama sejak awal.. xde sebab untuk saya tinggalkan mereka. Huhuhu…

Thursday, November 17

9 JAWAPAN NFC kepada PEMBANGKANG

‎9 JAWAPAN NFC KEPADA PEMBANGKANG

Pembelian kondominium One Menerung bawa keuntungan RM3.12 juta setahun

Semua sembilan tuduhan berkaitan projek Pusat Fidlot Nasional (PFN) yang dilemparkan pelbagai pihak termasuk pembangkang dijawab Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC), Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail, semalam.

Dalam taklimat diikuti sidang akhbar hampir dua jam di Ladang NFC di sini, Dr Mohamad Salleh, menjawab satu demi satu tuduhan itu terutama yang dibuat oleh Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli.

Semua tuduhan termasuk mengaitkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil, dibacakan peguam NFC, Datuk Seri Dr Muhammad Shafee Abdullah dan dijawab Mohamad Salleh.

Tuduhan pertama - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, didakwa tidak bercakap benar apabila menyatakan NFC hanya memperoleh dana RM181 juta.

Mengulas perkara ini, Mohamad Salleh berkata, pengeluaran dana itu mempunyai dua tahap dan kedua-dua pemimpin itu berkata benar bahawa NFC hanya mendapat RM181 juta pada 2009.

Katanya, jumlah RM250 juta dimasukkan dalam Akaun Pinjaman Khas (SLA), tetapi proses pengeluaran baki dana memerlukan pengesahan dan perakuan daripada beberapa pihak sebelum NFC memperoleh keseluruhan pinjaman.

Tuduhan kedua – harga seekor lembu NFC RM4,481, berbanding lembu yang dijual di negara ini antara RM2,500 hingga RM2,700.

Katanya, tuduhan itu berikutan kegagalan memahami prinsip pengurusan akaun yang menggabungkan modal dan kos operasi (OPEX) dalam harga seekor lembu. Ini menyebabkan perbelanjaan perjalanan dan utiliti juga dimasukkan dalam harga ternakan.

“Berikutan pengurusan akaun, lebih banyak lembu dijual, harga semakin rendah. Ini menyebabkan pada peringkat awal harga seekor lembu NFC adalah mahal,” katanya.

Bagaimanapun, perbandingan tidak boleh dibuat dengan lembu tempatan kerana ternakan NFC adalah antara 70 hingga 100 peratus lebih berat berbanding lembu tempatan.

Tuduhan ketiga – rangkaian Restoran Meatworks menerima diskaun RM2.9 juta daripada RFC (Realfood Company Sdn Bhd) iaitu syarikat pemasaran NFC.

Katanya, diskaun tiada kaitan sepenuhnya kerana Meatworks bersama 70 pembeli lain juga menerima diskaun sama daripada RFC dan jumlah RM2.9 juta itu sebenarnya diskaun dan promosi RFC kepada semua pembeli berdaftar.

Tuduhan keempat – NFC mencatat kerugian antara RM7 juta hingga RM11 juta pada 2009 dan akan menghadapi masalah menyebabkan kerajaan melupuskan pinjaman itu.

Menjawab tuduhan itu, Mohamad Salleh berkata, pandangan itu adalah rumusan tidak matang kerana perjanjian pinjaman tidak menyatakan jadual pembayaran balik dan syarikat masih dalam tempoh yang membenarkan bayaran balik dalam tempoh tertentu menyebabkan NFC tidak melanggar perjanjian pinjaman.

“Perniagaan NFC sedang berkembang dan ini membolehkan harga seekor lembu diturunkan dan keuntungan meningkat. Dijangka syarikat akan mencatat keuntungan pada 2015 atau 2016. Oleh itu, menuduh NFC gagal adalah tidak adil pada peringkat ini," katanya.

http://www.youtube.com/watch?v=Mscqs2YSDbU&feature=player_embedded

Tuduhan kelima – dakwaan Rafizi dana disalurkan dari NFC kepada National Meat and Livestocks Corporation Sdn Bhd (NMLC) dan RFC.

Beliau berkata, NMLC diwujudkan bagi membolehkan pengimportan lembu, penyembelihan dan pemprosesan diasingkan dari fungsi pengedaran dan peruncitan yang diuruskan RFC.

“Tiada dana yang masuk dalam poket individu, terutama secara langsung dikaitkan dengan Shahrizat. Tuduhan berlaku penyelewengan dan ketirisan dana adalah fitnah kerana semua pelaburan dibuat atas nama NFC dan NMLC," katanya.

Tuduhan keenam – pembelian dua unit kondominium One Menerung di Bangsar berharga RM13.8 juta, bagaimanapun dakwaan mengatakan RM9.8 juta diseleweng untuk tujuan itu yang tiada kena mengena dengan industri ternakan lembu.

Katanya, pembelian kondominium itu dibuat Lembaga Pengarah kerana ada dana yang tidak digunakan untuk projek pusat penyembelihan yang tertangguh disebabkan faktor bukan kesalahan NFC.

“Sebenarnya menempatkan dana itu dalam simpanan tetap adalah kurang kontroversi, tetapi tidak memberi hasil sepatutnya kepada syarikat melalui dana sebanyak itu.

“Kondominium itu diberi diskaun 20 peratus dengan jaminan sewa sebanyak RM30,000 sebulan yang dikreditkan dalam kumpulan NFC. Katakan memasukkan RM13.8 juta dalam simpanan tetap pada kadar 2.75 peratus akan memberi pulangan sebanyak RM379,500.

“Sewa pula memberi pulangan RM360,000 setahun. Oleh kerana hartanah ini dibeli 20 peratus lebih rendah berbanding nilai pasaran maka diandaikan jika hartanah ini dijual semula pada harga pasaran, maka akan ada tambahan RM2.76 juta bersama sewa setahun RM360,000,” katanya.

Ini bermakna, jumlah keuntungan adalah RM3.12 juta, iaitu lebih tinggi 22.6 peratus dalam tempoh setahun berbanding simpanan tetap pada kadar 2.75 peratus.

Selain itu, katanya hartanah itu adalah atas nama syarikat dan tidak akan memberi kelebihan atau kekayaan kepada individu persendirian.

Tuduhan ketujuh – dakwaan NFC mendapat pinjaman mudah dan tanah sedangkan ribuan penternak berpengalaman lain layak mendapat geran itu.

Mohamad Salleh berkata, sebenarnya NFC mendapat pinjaman bukan geran dengan pinjaman mesti dibayar balik seperti mana-mana pinjaman komersial lain.

Selain itu katanya, NFC mempunyai tanggungjawab sosial mewujudkan ladang kontrak untuk industri penternakan di negara ini yang tidak semestinya menguntungkan.

Tuduhan kelapan – perbelanjaan perjalanan sebanyak RM827,579 sedangkan hanya 1,618 lembu disembelih pada 2009. Oleh itu, kos perjalanan bagi setiap ekor lembu adalah RM511 atau 11 peratus daripada harga lembu sebanyak RM4,481.

Katanya, setakat ini perbelanjaan itu hanya kira-kira 0.3 peratus daripada RM250 juta, iaitu suatu jumlah kecil berbanding nilai projek.

“Pada peringkat awal NFC, pengurusan syarikat perlu pergi ke Australia untuk berjumpa perunding dan juga membeli lembu. Perbelanjaan begini memang dijangka dan dimasukkan dalam bajet,” katanya.

Tuduhan terakhir – Rafizi mendakwa bertemu pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang menentang projek itu seawal 2006, tetapi pegawai berkenaan tidak mampu menyuarakan pandangannya kerana keputusan dibuat pihak atasan.

Katanya, NFC tidak wujud pada 2006 dan jika tentangan itu adalah berdasarkan daya maju syarikat itu, mereka tidak sepatutnya terlalu banyak merujuk kepada personaliti, tetapi terhadap daya maju syarikat.

“Ini menunjukkan secara terang-terangan serangan terhadap menteri, malah keluarganya,” katanya.

Tuesday, November 15

| 20 KEHEBATAN LELAKI |


1) Tak perlu mengandung..
2) Boleh kencing merata- rata..
3) Kerjanya sama, tapi gaji lebih..
4) Kedut dan boroi lambang kejantanan..
5) Orang tak pandang ke dada bila bercakap dgn mereka..
6) Berbual di telefon 30 saat je..
7) Boleh pakai sepasang baju dan sepasang seluar selama 5 hari berturut- turut..
8) Di puji sebab berjaya keluarkan 1 idea yg ciput..
9) Boleh pakai seluar dalam yang berharga RM9.90 sekotak (ada 3 helai)..
10) Boleh pakai baju yang berkedut..
11) Apa yang ada di muka semuanya ori..
12) Stail rambut sama saja selama bertahun- tahun dan mungkin berdekad..
13) Boleh pakai sepasang kasut dan sepasang stoking sampai koyak..
14) Boleh pakai seluar pendek walaupun kaki.... Urrggghhhh~~.
15) Misai berserabut? No hal lah...
16) Boleh mengorat..
17) Bergaduh / Bertumbuk di khalayak ramai tanda kegagahan..
18) Merokok itu macho..
19) Boleh pegi kedai hujung beli rokok hanya pakai seluar pendek tak berbaju dengan muke selamber..
20) Pakai seluar koyak.. "Gua Rock maaaaa!!!" :D

BETUL KE TAK NI ?
anda nilailah sendiri.
hehehehe :D

Friday, November 11

"Kenapa Single?"


Assalamualaikum...

Hari ni, 12.11.2011 tergerak hati aku untuk kembali menaip di sini. Dah lama jari jemari ni tak menari menaip entry terbaru. Susah la nak ada mood sekarang. Walaupun banyak ruang dan masa tapi xde apa yang menarik minat aku untuk kembali menaip. Tapi pada hari ini, aku nak menjawab satu persoalan yang dah beratus kali orang tanyakan pada aku.
Soalannya berbeza tapi apa yang disoalkan itu mempunyai jawapan yang sama sahaja.
Aku ringkaskan di sini. Ramai kawan2 aku yang mempersoalkan kenapa aku xde bopren. Atau dalam erti kata lain kenapa aku xde balak atau lebih dikenali sebagai pakwe atau lebih formal lagi teman lelaki.
Banyak persoalan tapi hanya satu jawapan.
Sehinggakan ada kawan2 aku yang menanggap aku ni pencinta wanita ! ahhh KECOH...
xde la sampai macam tu.. dah memang aku seorang yg penyayang. Semua pempuan aku sayang. x kira ape jenis. hehehee.
Aku malas sebenarnye nak jawab soalan kenapa aku xde boifren ni. Nanti takut ade yang tersinggung pulak kan. muahaha. Tapi xpe, biar aku rungkaikan segala persoalan itu hari ni. Lepas ni kalau ada yang tanya lagi senang la aku nak jawab.
" Sila ke link ini.. - ........................."

Pertama sekali, aku sebenarnya dah muak nak berkasih sayang dengan lelaki ni. Bukan la nak kata aku ni budget gud2 je ke, memilih ke.. TIDAK SAMA SEKALI. Hakikatnya aku dah bosan dengan janji-janji dan kata2 lelaki ni. Dalam erti kata lain "Aku x percaya CINTA"

Keduanya, aku dah xnk buang masa dan membazir wang hanya kerana seorang lelaki yang aku sendiri x pasti sama ada dia adalah jodoh aku ataupun x. Perhatikan. Bertahun aku berCINTA dengan dia. Wang ringgit, tenaga dan masa dah banyak terlabur untuk dia. Tapi, sekarang dia kemana? Dia dah miliki CINTA dia yg sebenar. Aku ? terbiar layu di tasik madu.. huhu

Ketiganya, aku rasa bebas. Sejak aku hidup single ni, kemana pun aku nak pergi aku x perlu untuk memikirkan hati sape2. Aku x perlu risau dan aku tidak perlu bersusah payah untuk bagitau kat sape-sape mane aku nak pergi. Hidup aku adalah untuk aku. Buat apa aku nak perhambakan diri untuk lelaki yang aku xtau sejauh mana keikhlasan hati dia. (Sejujurnya aku belum jumpa lelaki yg betul2 ikhals lagi). Dengan Tuhan pun aku masih lagi terkapai-kapai mencari jalan kebenaran, inikan pulak nak memikirkan tentang hal diri sendiri untuk orang lain. Oh, xde mase.

Keempatnya, aku dah x perlu nak tipu IBU & AYAH aku lagi. Ini yang penting. Tipulah kalau sapa yang kapel x tipu mak ayah dia kan. Lagi-lagi yang mak ayah xtau yang anak dia bercinta. huhu

Kelimanya, aku bukan perempuan yang layak untuk bertakhta di hati mana2 lelaki. Aku x cukup sempurna lagi.. Aku masih perlukan masa untuk perbaiki diri dan belajar mengenal erti kehidupan sebenar...

Semestinya aku mempunyai rasa cemburu pada kawan2 yang bahagia dengan pasangan masing-masing.. X dinafikan aku juga mahu disayangi dan dikasihi.. Sejujurnya aku mahu ada orang yang rindu, sayang dan jaga aku.. Tapi kerana pengalaman lalu yang banyak mengajar aku.. Cukuplah aku ada IBUAYAH dan keluarga yang sayang aku dan cukuplah Tuhan yg 1 yang sentiasa menjaga HambaNya..

(InsyaAllah, satu hari, apabila sudah tiba waktu, saat dan ketikanya.. hanya LAFAZ AKAD NIKAH dari seseorang itu yang akan membuka CINTA DI HATI ini...)

Saturday, October 29

TIADA BENDERA DI BAKAR !

Pagi ini hangat mengenai berita bendera Terengganu dibakar.
Sumber : FREEMALAYS !

Dan ini adalah pengakuan empunya gambar.

"Ambo sie ko budok ni.Doh la dipijak di fitnah pulok tu.Mujo la tok napok muko.Kalu napok gak tok tahu nk kato gapo"

Komen Empunya Gambar Epulism : sila remove post ni..cerita xberasas dan tanpa bukti kukuh...diz is my picture..cerita lain dari apa yang dilaporkan...saya yang berada di tempat kejadian dan saya yg mengambil gambar ini.untuk mengelakkan kekeliruan.terima kasih.
VIDEO : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gLqaYxsQn3o

KALAU BETUL ADA BENDERA YANG DIBAKAR, BERIKAN BUKTI !!!! MANA GAMBARNYA MANA ????????

Tuesday, October 25

Jari kembali menari..

Salam sayang buat semua yang mengikuti saya di laman ini. hehe.
Sopan je ayat kan. Lama sungguh kita x bersua, kan?
Al-maklumlah, sejak dah bercuti hampir sebulan ni, mana ada masa nak online.. huhu.
Lain lah masa kat hostel dulu kan ada wifi.. X tido sampai pagi ooo..
Sekarang ni, dah boleh mula berblogging balik. Alhamdulillah, dah dapat kerja di Medan Infodesa Kg Serting Ilir ( tanah tumpah darahku)
Jadi, lepas ni xdelah blog ni sunyi lagi tanpa pemiliknya.
Diharapkan lepas ni boleh saya menyumbangkan segala macam cerita-cerita yang saya rasa nak cerita..
KEMBALI BERSAMA KU !

Laayannn !

Thursday, September 22

| DOA PENDEKAT JODOH | 150412 | ZhiZie





"Ya Allah, jadikanlah dia ( ______________) dikasihi pada hati-hati mereka yang beriman dan gembirakanlah dia (______________) dengan kekayaan sehingga seratus dua puluh kebaikan. Allah adalah sebaik-baik pemelihara dan Dia amat mengasihi daripada segala-galanya"

Amin Ya Rabbal Alamin..


Wednesday, September 21

DOA CINTA

Ya Allah..
andai dirinya adalah jodohku untukku,
pertemukanlah diriku dengannya,
pada waktu yang Engkau redhai kami,
andai dirinya adalah jodohku,
satukanlah kami dengan jalan yang Engkau redhai,
bukan dengan cinta yang bertuankan nafsu..

Ya Allah..
bimbinglah diriku,
jangan sampai diriku terjerat dalam umpanan syaitan,
tatkala ramai sahabat yang sibuk bercinta,
bantulah diriku,
kuatkan diriku,
agar diriku..
sangat MENCINTAIMU....

Ya Allah..
agar diriku,
tetap dengan pendirianku,
tabahkanlah aku,
untuk sama-sama membimbing sahabat ke jalan yang benar,
ku tidak sanggup membiarkan mereka,
berikanlah kami petunjuk.

Ya Allah..
kumohon keampunan darimu..
untuk diriku dan juga diri mereka..

Ammin Ya Rabb....

2010 dan 2011 Raya yang berbeza..


2 daripada mereka dah di petik kumbang ('',)



Gadis paling hot, cun, meletup !



Ni kat rumah kakak sulung ibu. Inilah sepupu-sepupu saya !



kat tangga rumah pun jadi. Baru sorang laku ni. hehe



Minah2 posing ni. Lebih2 lagi yang depan sekali. haha !



Anak buah dgn mak buah ! haha


me & my kazen. (kaki kamera nih!)


Ni sume pic tahun lepas. Tahun ni xde. :(

Kemeriahan raya tahun ini tak sama dengan kemeriahan raya tahun lepas.
Tak tahulah kenapa. Mungkin sebab tahun lepas mak teh and family aku balik. So, meriahla sebab mak teh and family cuma balik setahun sekali je. Maklumlah duduk jauh di seberang laut. Hehe.
So, hari ni just nak post kenangan raya tahun lepas. Tahun ni xde gambar pun ! :(

Thanks sebab sudi layanszz ~
('',)


Rindu #1 | He is my Someone

Semakin Hari Semakin Rindu..
Menanti dan terus menanti..
Adakah Dia cinta sejati ?
Adakah Dia kasih abadi ?
Semakin Hari Semakin Menyayangi..
Wajahmu kutatapi hari ke hari..
Dalam hati sudah mekar bunga yang mewangi..
Mula menerima Cinta baru..
Lupakan kenangan lalu..

He is my Someone..
Really miss you.. ):

Tuesday, September 20

DEMAM BLACKBERRY MELANDA ! BB TERMURAH DI MALAYSIA !


DAPATKAN DISINI, HARI INI !

Wednesday, September 14

Syapalikhfm | N9Futbol.com

Jika KEDAH ada kenari.fm

Jika KELANTAN ada trw.fm

Kini NEGERI SEMBILAN / N9Futbol.fm juga ada radio rasmi sendiri !

Untuk mendengar DJ.DJ nogoghi berceloteh ataupun untuk mendapatkan informasi-informasi semasa bolasepak ataupun untuk mendengar secara langsung perlawanan bolasepak NEGERI SEMBILAN, sila [KLIK DI SINI]

Untuk ke fanpage [KLIK DI SINI]

Jom bersama mereka ! Hanya di stesen radio sypalikhfm ::Radio Kito Lopak Kito::

Sunday, September 11

: HE IS MY SOMEONE : Warkah CINTA untuk DIA

Assalamualaikum..

What is LOVE means ?

CINTA bagiku adalah sesuatu yang sangat indah..

CINTA bagiku adalah sesuatu yang sangat berharga..

CINTA bagiku adalah sesuatu yang sangat istimewa..

CINTA bagiku adalah sesuatu yang menakjubkan..

CINTA bagiku adalah sesuatu yang luar biasa..

CINTA BAHAGIA bagiku adalah CINTA AJAIB,

Hadir tanpa diduga. Hadir tanpa dipaksa. Hadir secara tiba-tiba.

Hadir tanpa isyarat, hadir penuh berkat..

Mulakan rasa CINTA dengan bersyukur pada Yang Pemberi CINTA..

CINTA kini hadir dalam jiwa..

Moga si dia jodoh ku.. Moga aku adalah tulang rusuk kirinya..

Moga si dia adalah ayah pada anak-anakku.. Moga si dia adalah pilihan TUHAN untukku..

Moga si dia akan menjadi imam setiap 5 waktu solatku..

Pimpinlah aku dalam setiap perbuatanku..

Semoga rasa CINTA ini KEKAL.. Ku pohon Hidayah dan petunjukMU Ya Allah..

Akan kupelihara diri ini hanya untuk dirinya.. Mungkin Tuhan telah hadirkan rasa ini untuk aku melupakan kenangan lalu dan bina hidup baru.. Mungkin Tuhan telah hadirkan dia untuk menyemai rasa insaf dalam diri ini.. InsyaAllah, andai aku berubah kelak, aku bersyukur padaMU Tuhan.. aku redha andai dia bukan jodohku, walaupun ENGKAU hadirkan dia untuk menjadi sumber keinsafan ku..

Hanya TUHAN yang tahu..

12 September 2011,
Azma Azhar D'Luvers,
CFS IIUM,Nilai.


Friday, September 9

KADAR BARU BAGI PRABAYAR HOTLINK.

Nahh !! Ambek kau ! Ni makan dia !


(sumber : KLIK DISINI)

So, apa rasa sekarang??

Gunakan walkie-talkie?

Gunakan tin bertali rafia?

Ni baru HOTLINK. tunggu senarai CELCOM, DIGI dll ..


Nyawa Penduduk di NILAI terancam !


Penduduk di sekitar NILAI sila berjaga-jaga !

KUALA LUMPUR 9 Sept – Kualiti udara di Nilai merosot daripada sederhana kepada tidak sihat setakat tengah hari ini, apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di situ mencatat 101.Laporan Jabatan Alam Sekitar (JAS) pada laman webnya menyatakan bagi tempoh sama, 35 kawasan di seluruh negara mencatat IPU sederhana dan 15 kawasan berkualiti udara baik.IPU pada tahap antara 0 dan 50 merupakan bacaan IPU baik, 51-100 (sederhana), 101-200 (tidak sihat), 201-
300 (sangat tidak sihat) dan IPU berbahaya apabila bacaan melebihi 301. – Bernama

Adakah nyawa penduduk di NILAI sedang terancam ?

sumber : Utusan Malaysia

NAJIB RAZAK bersuara. Minta syarikat telekomunikasi kaji cukai.

Dah teruk kerajaan kena hentam.
Datuk Seri Najib Tun Razak bersuara.

KUALA LUMPUR 9 Sept. – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta syarikat-syarikat telekomunikasi mengkaji semula tindakan mereka untuk mengenakan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus kerana ia membebankan pengguna. - Utusan

Sumber : sini

"Bila Kad Topap Menangis..."

Assalamualaikum...
Fuh.. x best betullah..(awal-awal da mengeluh)

Erm.. bukan nak mengeluh apa.. Cuma x best la dengar yang cukai akan kenakan sebanyak 6% untuk setiap pembelian produk reload (topap) dan simpack.

Tambah-tambah lagi untuk kita yang bergelar pelajar. (Alahai..sadis je rasa..)

Kalau x di jualnya RM10.60 pun, pastinya kredit yang kita dapat dari topap RM10 cuma ada RM9.40 je... 60sen tolak cukai...

Aiyoyo.. Apa macam mau buat ni kawan ?

Aku harap mulai 15 September ni nanti.. Akan terjadinya ....


Pertumbuhan public-public phone di merata tempat kerana permintaan tinggi terhadap penggunaan telefon awam.

Maka dengan itu...

Telefon awam tidak akan merasa terpinggir. (Biaq xda orang beli topap. Bagi rugi depa.)
Kad-kad topap tidak akan menangis lagi. (sbb xde orang beli dan xde orang nk gores)

Benda ni bukan bagi senang rakyat..
Menyusahkan lagi adalah..
Ape lagi nak naik agaknya lepas ni..
Kita tunggu....




DAYANA AMERDA #NYANYIAN SUKMA-lirik

Komposer : Amer Aida
Lirik : Aida Amer

Alunan lagu memecah sukma
Suara merdu mengusik jiwa
Irama baru ku dendang bersama
Gerakkan badan kita berdansa

Usahlah resah usahlah bimbang
Ku petik gitar laguku dendang
Moga terhibur hati yang rawan
Ini laguku untukmu teman

Chorus :

Kitakan bersama
Dalam irama
Melodi nan indah
Untuk semua..

Usahlah resah usahlah bimbang
Ku petik gitar laguku dendang
Moga terhibur hati yang rawan
Ini laguku untukmu teman...

Janganlah sedih jangan berduka
Ayuh kawanku oh bergembira
Laguku ini nyanyian sukma
Moga terubat hari yang lara..

Kitakan bersama
Dalam irama
Melodi nan indah
Untuk semua..

Inilah masanya
Kita begembira
Lupakanlah duka
Mari bergembira..

Layari lamanweb : DAYANA AMERDA



Senarai nama OKD / D'LUVERS

Berikut adalah nama-nama OKD dan D'LUVERS yang telah mendaftar.

  • Diyan D'Luvers
  • Aby Norlila
  • I-Nur Athirah
  • Balqis Budax Single
  • Fatin Fatihah
  • Dinie Yukie
  • Syikin D'Luvers
  • Indah Syuhada
  • Puteri Alisa
  • Nurdiana Atirah Shapinaz
  • Ain Syuhada
  • Ummu Khairah Azizam
  • Waniy D'Luvers
  • LeanaNatasya Zulkifli D'Luvers
  • Mieyra Ieyra
  • Nurul Nabila (Dayana Amerda FC)
  • Izzati Zamel
  • Dini Yuuki
  • Dayana Amida D'Luvers
  • Sofia Umaira
  • Nur Azyan Nabilah
  • Nur Syanim Arisya
Kepada yang masih belum disenaraikan sila ke [SINI]

Sila pastikan anda mendaftarkan diri untuk memudahkan pihak kami menyenaraikan kesemua OKD,D'LUVERS,FANPAGE dan FB DAYANA.

Tujuan penyenaraian ini adalah untuk mencari mana yang REAL dan yang PALSU.

Sekian. :)

Thursday, September 8

PANDUAN MENGISI BORANG OKD/D'Luvers

Langkah yang pertama : Pergi ke website ini ( http//mystellamia.blogspot.com)

Langkah yang kedua : Isi borang yang disediakan (rujuk gambar)




Langkah kedua : (rujuk gambar)




Sekiranya anda sudah berjaya. Nama anda akan disenaraikan DI SINI

Sekian. :)






Senarai nama FANPAGE / FB Dayana

FB Yang menggunakan nama DAYANA dan profile picture DAYANA

1)Dayana Pretty


FANPAGE DAYANA



Ini adalah antara senarai FB dan Fanpage Dayana yang saya dah senaraikan.
Kepada OKD dan D'Luver senarai nama anda akan dikeluarkan selepas anda mengisi borang. Langkah-langkah mengisi borang akan dinyatakan di sini (KLIK SINI)

Sekiranya masih ada yang tidak disenarai.. Sila inbox di FB saya (NurulazmaShafiqah)

SEKIAN. :)

Wednesday, September 7

DAYANA AMERDA #LOVE YOU FOREVER-lirik

Komposer : Zailan Razak
Lirik : Zailan Razak

Seems like dreams do come true
Wishing for miracle out of the blue
Lessons in life we've gone through
Hope that we hear our crying hearts

The first time I looked in your eyes
It feels like shivers down my spine
Thinking of you make me smile
Feeling the love like I've never had before

CHORUS

My heart is is filled with love for you forever
Sweet love I give , for you my only love
Will be forever

Thinking of you night and day
Feeling inside I can't explain
Making me smile all the way
Feeling this love forever more

Sweet smile of yours makes me feel
Like I am loved with all of your heart
Giving the best love I can
I promised you it will be forever

CHORUS

Sharing this love, will keep us strong together
Forever more this love will grow, forevermore..

My love for you forever more..

Layari lamanweb : Dayana Amerda

DAYANA AMERDA #FAHAMILAH-lirik


Komposer : Amer Aida
Lirik : Aida Amer

Oooohh....Ooohhh.....
Oooohhh...Oooohhh...

Perasaan ini sering bertanya
Resah hati kini menghimpit jiwa
Adakah kau mampu merasakannya
Ini semua bukan yang aku pinta...aku pinta

Oooohh....Ooohhh.....
Oooohhh...Oooohhh...

Resah hati kuharap berlalu pergi
Segala kutukan tak pernah kupeduli.. ku peduli
Kan kuteruskan walau apa yang terjadi.. yang terjadi
Sinar kejayaan makin menghampiri..makin menghampiri

Fahamilah...
Segala kutukan tak pernah kupeduli
Kan kuteruskan walau apa yang terjadi

Chorus :

Teruskan usaha hingga berjaya
Tak kira apa yang nak dikata
Takkan ku peduli walau pedih
Akan kuharungi tanpa jerih

Oooohh....Ooohhh.....
Oooohhh...Oooohhh...

Fahamilah...
Segala kutukan tak pernah kupeduli
Kan kuteruskan walau apa yang terjadi

Chorus :

Teruskan usaha hingga berjaya
Tak kira apa yang nak dikata
Takkan ku peduli walau pedih
Akan kuharungi tanpa jerih

Walaupun terjatuh ku tetap teguh
Jiwa ku utuh tanpa rapuh
Akan ku usaha sampai berjaya
Takkan ku alpa menempuhinya

Layari lamanweb : DAYANA AMERDA



DAYANA AMERDA #IMPIAN YANG SATU-lirik


Komposer : Amer Aida
Lirik : Aida Amer

Badai jiwa ku melanda
Terjaga aku dari lena
Resah rasa ku terpana
Membuatku hanyut dalam rasa

Kata hati ku harus pergi
Sejuta dugaan aku redahi
Harus berani gagahkan diri
Sabar dan tabah menempuhi

Bridge :

Yakin dan cekal berusaha
Teguh hati bersemangat waja
Jangan lupa Yang Maha Esa
Berjaya...

Chorus :

Walaupun berjuta kita hadapi
Harapan tercipta mengunung tinggi
Mengalah kecewa jangan sekali
Kejayaan makin dihampiri
Usah kau kecewa jika terluka
Seribu dugaan datang melanda
Demi cita-cita kuhadapinya
Kejayaan pasti akan tiba...


Bridge :

Yakin dan cekal berusaha
Teguh hati bersemangat waja
Jangan lupa Yang Maha Esa
Berjaya...


Chorus :

Walaupun berjuta kita hadapi
Harapan tercipta mengunung tinggi
Mengalah kecewa jangan sekali
Kejayaan makin dihampiri
Usah kau kecewa jika terluka
Seribu dugaan datang melanda
Demi cita-cita kuhadapinya
Kejayaan pasti akan tiba...

layari website : DAYANA AMERDA





Giveaway : pencarian BLOGLIST tegar!


Assalamualaikum..

Mood hari ini mood nk join GA dari cik Vida's kita ni.. hehe.

Syarat mudah je.

Follow blog Cik Vida's (di sini)

Lepas tu follow penaja (di sini)

Buat entry yg same dengan cik Vida's.


Tampal banner cik Vida's dan tinggalkan komen di komen box entry seperti yg tertera di atas.

Hah? mudah kan ? so, ape tunggu lagi. JOM SERTAI !

:) 10 yg terawal join cik Vida's akan senaraikan dlm bloglist di sidebar beliau :)


Cik Vida's !!! saya join ! :)


Monday, September 5

NGERI : BUAT SEKS DALAM KERETA. TUHAN BAYAR CASH.

19 February 2008 — cikwiduri
Semalam sewaktu saya dalam perjalanan pulang, dalam kereta, saya dengar satu cerita yang sungguh dahsyat. Cerita ini diceritakan oleh seorang ahli bomba dari Utara Semenanjung.

Satu hari beliau dan rakan-rakan telah menerima satu panggilan palsu berkenaan satu kemalangan yang telah berlaku di lebuhraya Utara Selatan. Oleh kerana untuk mengesahkannya maka beliau dan rakan2 telah ke tempat yang dikatakan oleh pemanggil. Tetapi tiada apa yang terjadi disana.

Dalam perjalanan pulang, waktu itu jam 1 pagi, hujan turun renyai-renyai. Di satu persimpangan susur keluar lebuhraya, mereka ternampak sebuah MPV mewah yang terbalik dan remuk sekali kerana melanggar divider yang tajam. Mereka segera turun dan melihat kemalangan itu dengan niat ingin menolong kiranya ada yang terselamat. Tapi apa yang mereka saksikan sungguh dahsyat dan menyayat hati. Sesuatu yang tidak tergambarkan dahsyatnya. Mereka jadi terkedu, tergamam dan tiada sepatah perkataan pun yang dapat menggambarkan betapa dahsyatnya kejadian itu. Semoga Allah melindungi kita semua dari kejadian yang seumpama ini.

Pemandu MPV mewah itu telahpun mati terkulai di kerusi pemandu kerana kecederaan parah di kepala. MPV tersebut begitu remuk sehingga bumbungnya menhimpit pemandu dan kesemua penumpang di dalamnya. Di bahagian belakang MPV mewah tersebut terdapat 3 susuk tubuh manusia. Seorang wanita dalam 40an dan dua lelaki dalam 20an. Tidak terdapat seurat benang pun pada tubuh mereka. Bogel-sebogelnya! Wanita dan salah seorang lelaki itu dalam keadaan berpelukan, kepala mereka pecah, darah menyembur di merata tempat, tulang rusuk mereka hancur dan tikam menikam antara satu sama lain.

Dahsyat sekali. Tulang punggung wanita itu pula hancur. Lebih dahsyat lagi dengan jelasnya mereka lihat z***r lelaki itu masih di dalam kemaluan wanita itu. Mereka langsung tidak dapat dipisahkan. Lelaki yang seorang lagi sedang dalam nazak dengan kecederaan parah di kepala, dan sayup-sayup kedengan suaranya memanggil “mummy… mummy… mummy…”. Pemuda yang melekat pada perempuan itu masih memegang z***r lelaki yang nazak. Ahli bomba itu terjelepuk. Tidak pernah dalam hidupnya terbayang akan terjumpa keadaan seperti ini. Dengan semangat dari kawan-kawan, beliau segera bangun dan mengambil gergaji besi untuk memotong kenderaan yang remuk itu. Mereka mesti melakukannya secepat mungkin, sebelum kejadian yang memalukan itu dilihat oleh orang ramai.

Dalam kegelapan malam itu mereka bertungkus-lumus membuat apa yang patut. Ketika itulah tiba-tiba bulu roma ahli bomba itu meremang naik, badan nya menjadi seram sejuk dan dada berdebar kencang. Sambil bekerja, dengan jelas dari sudut mata beliau, kelibat satu makhluk hitam yang sungguh besar memegang pedang dengan muka yang sungguh bengis dan berang, nafasnya mendengus radang, mundar-mandir dan mengelilingi kawasan kemalangan dengan gaya orang yang tersangat marah. Ahli bomba itu berkata di dalam hati “Ya Allah, besarnya kekuasaan-Mu. Mungkin inilah dia malaikal maut yang dikatakan itu”. Mereka mengeluarkan mayat-mayat tersebut satu persatu kecuali mayat wanita dan lelaki yang berpelukan itu tidak dapat dipisahkan lagi.

Pada leher wanita tersebut terkalung tasbih yang memancar apabila terkena cahaya. Ahli bomba itu melihat dengan jelas terdapat ukiran salib pada setiap butiran tasbih tersebut akibat pancaran cahaya bulan. Astaghfirullahhalazim!! MasyaAllah!! Apakah yang telah terjadi? Selepas memeriksa dukumen pengenalan diri mayat2 tersebut, jelaslah bahawa wanita itu adalah ibu kepada kedua-dua lelaki tersebut. Agama yang tertera dalamnya ialah Islam dan nama-nama mereka didahului dengan Mohd dan Nur.

Beginilah akibatnya orang yang telah melampaui batas melepasi garisan yang telah ditetapkan oleh Allah. Balasan Allah terlalu pantas sehingga kita tidak sedar ianya datang. Begitu juga orang yang menyebarkan dosa dan maksiat insan lain. Apa yang akan terjadi jika orang lain terpengaruh dengan apa yang dilihat? Mereka akan melakukan kemungkaran hasil pengaruh kita. Selagi mereka melakukanya selagi itu kita mendapat bahagian dari kemungkarannya itu.

Apakah akan terjadi jika mereka melahirkan anak luar nikah? Itulah tanggungan kita hinggalah ke akhir hayat mereka dan cucu cicit mereka. Akan datang apabila kita telah berumur, janganlah kita tanya.. mengapa musibah terjadi kepada kita? mengapa anakku cacat? mengapa aku, anakku dan cucuku kena kanser? mengapa berlaku kemalangan yang dahsyat hingga mencacatkan aku, anakku dan ahli keluargaku? mengapa aku di tipu? mengapa aku, anakku dan ahli keluargaku dirompak, dirogol, dicederakan? mengapa ahli keluargaku melakukan jenayah, dipenjara dan dihukum? Sesungguhnya Allah itu maha adil.

Dia akan membalas setiap apa yang kita lakukan secara sedar atau tidak. Bertaubat dan kembalilah ke jalan yang diredai. Membuat dosa adalah fitrah manusia. Allah akan mengampunkan dosa kita kepada-Nya walaupun sebesar zarah. Tetapi berbangga dengan dosa yang kita lakukan dan mempengaruhi manusia lain untuk sama membuat dosa adalah seburuk-buruk dosa dan hutang dosa ini bertambah selagi manusia yang kita pengaruhi itu membuatnya akibat kita.

Wallahhualam.


SUMBER : AIDA AMER

Sunday, September 4

: Bahang PIALA MALAYSIA : Siapa bakal menjadi JUARA ? :






6 OKTOBER 2011...Pastinya ramai yang sudah mula menantikan detik dan saat-saat sepak mula jam 8.45 malam esok. 
Apa yang lebih penting adalah untuk memperoleh 3 mata penuh pada perlawanan yang pertama.
Ya, setiap pasukan mengharapkan kemenangan. Selepas saingan Liga Malaysia dan Piala FA melabuhkan tirai, sudah pasti saingan PIALA MALAYSIA adalah yang dinantikan oleh pasukan seperti pasukan Negeri Sembilan untuk kembali merebut piala ini dari tangan Kelantan selepas Negeri Sembilan kalah dalam pertemuan pada 29 Oktober 2010 tahun lalu. 
Demi memastikan kemenangan , sokongan para penyokong sangatlah diharapkan. Dari semangat kitalah yang akan membakar dan merangsang semangat mereka di atas padang. Tanpa penyokong, siapalah mereka. Apakah yang bakal terjadi pada musim ini ? Debaran kini dirasai.. 

Mampukah KELANTAN mempertahankan kejuaraan?
Adakah SELANGOR akan membuktikan "MISI 33" mereka berjaya ?
Dapatkah NEGERI SEMBILAN kembali merampas takhta JUARA PIALA MALAYSIA 2009 ?
Mungkinkah TERENGGANU akan mengulangi sejarah JUARA PIALA MALAYSIA 2001 ?
Apakah PERAK bakal menamatkan penantian selama 11 tahun ?
atau mungkin KEDAH juga bakal merampas kembali takhta juara milik mereka pada tahun 2008 ?
dan tidak mustahil JOHOR FC, T-TEAM, SABAH, FELDA UNITED FC,PKNS, SARAWAK, PDRM, JOHOR atau SIME DARBY akan mengugat nama2 besar yang sring digeruni oleh semua dalam saingan kali ini.

Segala kemungkinan dan segala persoalan pastinya akan terjawab.

Marilah kita sama-sama mendoakan kejayaan pasukan masing-masing sekaligus menyokong legasi bolasepak tempatan.

Milik siapakah PIALA ini ?


Negeri Sembilan