AZMA D'LUVERS. Powered by Blogger.

Dengar-dengarkan...

Monday, June 27

TERHANGAT DAN TERBARU!! ||caller ringtone||


Kalau anda x nampak, sila klik gambar di atas.

Jadi, apa tunggu lagi?

Jom ramai2 kita pakai caller ringtone DAYANA AMERDA !!

dan JANGAN LUPA ke website DAYANA di

www.dayanaamerda.com

dan JANGAN LUPA juga untuk dapatkan album terbaru DAYANA di pasaran sekaran. Pastikan yang ORIGINAL !

('',)

We support you DAYANA AMERDA !






Sunday, June 26

Ya Allah, Manisnya Hidayah-Mu

Ya Allah, Manisnya Hidayah-Mu | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Muslimah vs Putus Cinta | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Muslimah vs Putus Cinta | iluvislam.com + discover the beauty of islam

AWESOME SUPERSTAR !

Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah dan kurniaNYA kita masih lagi diberi peluang untuk bertemu di arena BLOG ini. :)

Hidup dalam dunia blog yang macam biskut. Kejap ada kejap xde. Hehe. Saya bukan lah seorang BLOGGER TEGAR. Cuma sekadar mengisi masa lapang dan sekadar ingin berkongsi sekiranya ada info yang menarik yang boleh di kongsi.

Baiklah, saya mulakan perjalanan entry kali ini dengan ucapan BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Baru-baru ini pada 25 Jun 2011 (Sabtu) telah berlangsungnya satu MAJLIS PERASMIAN ALBUM TERBARU DAYANA AMERDA (IMPIAN YANG SATU) di salah sebuah tempat di Ara Damansara iaitu di BROADWAY ACRES SDN BHD.

Bermulanya perjalanan saya ke sana dengan menaiki tren komuter dari NILAI dan menuju ke SHAH ALAM. Tiba sahaja di Shah Alam saya telah dijemput oleh kakak saudara yang telah berbesar hati ingin menolong saya menuju ke destinasi. Thanks a lot Kak Nor.

Kemudian kami berpusing2 dalam Ara Damansara untuk mencari lokasi tujuan. Pusing punya pusing, akhirnya kami pun tiba di lokasi yang di cari. Memandang hari masih awal, kami pun pergi mengisi perut yang sedang berkeroncong kelaparan.

Sesudah makan, kami bergerak semula ke bangunan J (Broadway Acres) dan kakak saudara saya pun meninggalkan saya di situ. Sebab dia nak masuk kerja. Dengan penuh yakin, saya pun melangkah ke tempat tu dan dengan bengongnya saya bertanya kepada Uncle yang ada kat luar tu "ni tempat launching Album Dayana ke?" sedangkan dah terpampang besar wajah si COMEL ini di hadapan pintu masuk.. haiyoo, saje la tanya kot2 salah kan. hehe

Sampailah tiba saat yang di tunggu uncle tu jemput masuk, kat guest book tu tau name sape dulu? ni, name minah ni NURULAZMA SHAFIQAH BT KHAIRUL AZHAR. ha, kau. x ke fanatik pukul 1 dah sampai event mula pukul 3. har3

Masa pun berlalu dan terus berlalu.. bermula dengan persembahan 2 jejaka cilik yang main piano sorang main drum sorang, barulah DAYANA AMERDA dipanggil masuk. Mula2 tengok je D depan mata, dalam hati aku.. "woowww, cantik seyh!" ha, tengoklah mama dia kan? ;)

Lepas D nyanyi 2 lagu, D adelah ceritakan apa yang tersirat di sebalik lagu. Lagu2 D sume mama dgn papa D yang cipta. Lagu Inggeris tu je satu2 lagu dari ayah angkat D x silap saya. (D panggil ayah) memang sume lagu2 die aku bagi "beribu2 lemon thumbs up lah!"

Meremang bulu roma ni bile dengar suare D secare live. nganga weh !

Lepas habis sume tu, D ada sampaikan gift untuk mereka yang banyak membantu D dalam karier..

Ni yang paling syok nak cite ni. hehe.

Mase tetamu sume dok bergambar n ambik sign D, aku pn melepak kt belakang. tgh2 aku mengacau 2 orang budak catering tu, aku terkejut bile pandang sebelah aku, FAUZIAH LATIF ! perghh... harum perfume Kak Gee... aku pun x sempat hape, trus bergambar. hehe. mau nye x. penyanyi lagu SETIAKU KORBAN KAN tu... huhu

Last2, bile keadaan da redha baru aku g posing ngn D. ngan Kak Aida (mama D) awal2 lagi dh. Mama D memang sporting ah.. freindly lagi. cewahhh. bodek ke hape ni. hehe. (ikhlas tau)

D pun x sombong. Bagus kalau awal2 kite didik jangan sombong. Maklumlah kan orang terkenal. Alhamdulillah, D not kind of that person.

Jadi, aku rase ni je kot aku nk tulis. hehe.

Ni ade beberapa keping gambar untuk tatapan kamu semua.



Azma D'Luver & Dayana Amerda



Afiq IK 1 & Azma D'Luvers



Azma D'Luvers & Aida Amer D'Luvers


Kak Fauziah Latif (Gee) & Azma D'Luvers


OK SEMUA. Azma nak tido.. Korang jangan lupa check in kt official website DAYANA tau.


Sekian, SALAM 1 MALAYSIA !!

P/S : korang perasan x , azma ni kejap "SAYA" kejap "AKU" hehe sorry lah. tibe2 datang brutal tu yg jadi aku tu.. hehe.. maaf..




Wednesday, June 15

GERHANA BULAN | SAKSIKAN !






GAMBARAJAH YANG DAPAT DIRAKAM

kredit to :Arma & Izzat

SEMUA ULTRAS BERSALAH !!!!!


The Ultras are guilty:

guilty for existing,
guilty for thinking,
guilty for living free in a world of slaves,
guilty for loving unconditionally ,
guilty for not selling themselves to modern football,
guilty for saying the truth,
guilty for supporting the colors refusing benefits and compromises,
guilty for believing,
guilty for not having bosses,
guilty for not buying a club,
guilty for daring for a belief,
guilty for serving an idea,
guilty for returning from the stadium without voice,
guilty for going on away games,
guilty for not wanting to be bought,
guilty for believing that friendship is an absolute value,
guilty for not being cowards,
guilty for having an own mentality, in a world of conformists,
guilty for still knowing to dream,
guilty for sustaining the banner (club, colors) and not the players,
proudly guilty for not ever being approved
Guilty for living ULTRAS, forever !



Para Ultras bersalah:
bersalah kerana ada,
bersalah untuk berfikir,
bersalah untuk hidup bebas di dunia budak,
bersalah kerana mencintai tanpa syarat,
bersalah kerana tidak menjajakan diri untuk bola sepak moden,
bersalah kerana mengatakan kebenaran,
bersalah kerana menolak menyokong warna manfaat dan kompromi,
bersalah untuk percaya,
bersalah kerana tidak mempunyai bos,
bersalah kerana tidak membeli kelab,
bersalah kerana berani untuk keyakinan,
bersalah untuk melayani idea,
bersalah untuk kembali dari stadium tanpa suara,
bersalah kerana terjadi di laga tandang,
bersalah kerana tidak mahu dibeli,
bersalah untuk percaya persahabatan yang merupakan nilai mutlak,
bersalah kerana tidak pengecut,
bersalah kerana memiliki mentaliti sendiri, dalam dunia konformis,
bersalah kerana masih mengetahui untuk bermimpi,
bersalah kerana mempertahankan panji-panji (kelab, warna) dan bukan pemain,
bangga bersalah kerana tidak pernah diluluskan
Bersalah kerana ULTRAS hidup, selamanya
!

gua cilok dari : Apa Kata Faliq?
lepas tu gua translate kat Google.
lepas tu gua buat entry gua.

Hidup Bersaudara Selamanya !!!

*jangan marah dengan tajuk ea? hihi. :)

Monday, June 13

||dari NEGERI SEMBILAN ke KEDAH||


KEDAH


NEGERI SEMBILAN


Menarik di GAME MALAM INI.



14 JUN 2011

1)Perlawanan terakhir LIGA SUPER untuk KEDAH.
2)Perlawanan terakhir away game LIGA SUPER untuk NEGERI SEMBILAN.
3)Pertemuan 2 bekas jurulatih. AZRAAI KHOR & WAN JAMAK WAN HASAN
4)Pertemuan 2 pasukan FINAL PIALA FA 2010 (malangnya 2 pasukan tersingkir awal PIALA FA 2011 tapi menunggu FINAL PIALA MALAYSIA 2011)

Tahniah juga diucapkan kepada delegasi N9Futbol.com yang telah menghantar wakil ke Kedah.
Tahniah juga diucapkan kepada comrade2 ULTRAS NO9ORI yang juga telah menghantar wakil ke Kedah.

Dan pastinya penyokong NEGERI SEMBILAN mengharapkan NEGERI SEMBILAN akan membawa pulang 3 mata penuh pada malam ini. Sama-sama kita mendoakan kemenangan pasukan kita.

ALL THE BEST !!

* selamat pergi dan pulang juga didoakan kepada mereka yang ke KEDAH..
* jangan LUPA saksikan SIARAN TERTUNDA di RTM jam 11.30 malam ini..
* kalau ade lagi info menarik untuk dikongsi, sila tinggalkan komen anda.

kredit to : Kamen Rider, Hanzad Adhan, Ahmad Syazwan Raphiz

GEMPA BUMI BAKAL MELANDA MALAYSIA? | OH TIDAK !

Salam 1 Malaysia..
Ya Allah takut sangat hari ni bile buka FB berderet2 status tentang gempa bumi yang baru melanda Utara Sumatera awal pagi ini. Antara petikan2 status :-

"Sesetengah kawasan di Pelabuhan Kelang melaporkan tingkap2 bangunan bergegar, termasuk gelas-gelas di atas meja oleh GEMPA BUMI yg melanda di Utara Sumatra jam 8.08pagi tadi dan 11pagi tadi. Sekiranya KITA di sini dapat merasakan gegaran 5.5 Skala Richter, apakah akan terjadi sekiranya ia meningkat kepada 6.0Skala Richter dan ke atas? Sama2lah kita menDOAkan keselamatan sanak saudara kita -wiwc" sumber : Page Kami Benci Saiful Bakhari

"gegaran gempa bumi d rasakan d area lembah klang n kajang,betul ke? Mudah2an x terjadi pape.. Bg kawan2 yg tinggal d area2 tersebut korang hati2 ye.." sumber : page Aku Sayang Kau

"Gempa terasa kat Opis aku Crystal Plaza ingat pening kepala td.Indonesia Sumatra kena gempa smpi Malaysia terasa skang.erm ape makna nye skrng nie...sama2 la kite beringat...Allah itu Maha Besar dan Maha Berkuasa..." sumber : Rakan FB
Ada juga antara blogger yang dah buat entry tentang ini.
klik (sini) dan punca gempa hari ini juga diberitahu di (sini)

Semoga Allah melindungi kita semua..
Sama2 lah kita berdoa..

Lagi berita di (sini) & (sini)

Sunday, June 12

ALHAMDULILLAH | SEJUK HATI | KELANTAN FA 2011

ALHAMDULILLAH...
semalam baru je aku post 'sesuatu' di sini
Dan hari ini, aku jumpa plak yang di bawah ni..
Jangan ingat bila tengok bola solat x di jaga. :)



Sayu hati tatkala melihat gambar ini...
Syabas ore Kelate !
('',)

Sumber : Fb member (Wontoron Pianunam)

ALAMAK ! pure KELANTAN ke?


Aduhai.. Sosak nyawo den dapek 1 gambar ni tadi. huhu. Tapi betul2 ke diorang ni budak Kelantan. Entah2 die datang sebab nak menyokong je ke. Mane kite tau kan. X pasal2 sebab gambar ni, KELANTAN dapat name. Aku xnk mengAIBkan orang. So,aku cover la mne2 yang patut. Gambar ni aku tengok da jadi bahan kepada haters2 Kelantan..


Hope berhentilah sebarkan gambar ni.. Sebab aku takut tuduhan yang di berikan kepada rakyat Kelantan sedangkan kita x tahu diorang ni sebenarnya betul pure Kelantan atau pun tidak...Tapi, klu betul die orang Kelantan... err... jawablah... n0 komen. :)

TIPS UNTUK ORANG KECEWA

Hari ni saya nak kongsi sedikit tips2 untuk mereka yang baru lepas putus cinta ke putus tunang ke boyfriend kena rampas ke atau ape2 je yg berkenaan dengan lelaki dan KECEWA.
Kecewa ni satu benda yg sangat menyakitkan tau. Lagi2 pada mereka yg x tau nak handle diri macamane bila BF kena rampas ke ataupun BF mintak putus ke ataupun BF ade perempuan lain ke. So, hari ini saya nak berkongsi lah dengan anda semua sedikit tips bagaimana nak menangani rasa KECEWA tu. Saya ni x lah pandai sangat, tapi berdasarkan pada pengalaman tu, bolehlah sikit2 kalau nak dicuba untuk diguna pakai kan. :) okey?

First2 bila kite rase kecewa tu je, terus g bilik mandi dan nangis puas2. Kalau ada shower, duduk bawah shower tu dan nangis. Nangislah sampai puas. Lepas mandi, ambik air sembahyang, lepas tu terus sembahyang. Kalau dah sembahyang, buat la solat sunat. Tenangkan hati. Bacela Yasin ke, Al-Mathurat ke. Nak bagi tenang kepala otak kita tu kan. Bukan dengan ambik pisau then toreh2 kat tangan ye. Itu keja bodoh namanya. (sebab pernah buat, rasa la diri ni bodoh ya amat). Lepas tu boleh lah korang g makan puas2. Makan ape yang korang nak. Suke hati korang nak makan apa. Elok diteruskan amalan makan banyak tu. Bia badan nampak sihat dan berisi sedikit. Kalau ikutkan perasaan xnk makan ape sume, kite jadi kurus,lemah, sakit. LELAKI tu akan rasa bangga tau sebab dapat buat kite kecewa. Lagi2 LELAKI tu pulak akan bangga sebab kita sakit kerana dia. Ahh pedulikanlah semua tu. Dia sedap2 bahagia, kita pulak nak menyemakkan kepala, menyakitkan badan. Huh. Pas korang da makan tu, korang buat lah aktiviti apa yang korang suka. Kalau saya, saya g karaoke lah kan. Tapi jangan lah sampai lupa diri ye tak. Apa2pun bila dah release secara enjoy macam tu, cara yang betul jangan lupa. Amalkan lah membaca ayat penenang jiwa. Ataupun baca Yaasin tu paling mujarab tu. Sambil2 tu kita sedekahkan AL-FATIHAH untuk ex kite tu. Doakan semoga di bahagia dan kita dapat ketenangan.. Lepas tu pulak, korang start la kumpul apa2 yang pernah die bagi. Gambar ke teddy bear ke ape ke, masuk dalam kotak. Campak jauh2. Dalam sungai atau dalam laut. Jangan korang g campak dalam kolah kt rumah sudahla ye. Kalau korang nk pulangkan balik pn xpe rasanya. Daripada die mengumpat kan. Ha.. baik pulangkan. Mne tau die dok cite2 kt teman baru die, die ade belikan kite itu dan ini.. Dan lepas tu korang tulis surat panjang2 kat dia. Cerita segala kenangan dan pengorbanan korang semasa bercinta then hantar kt rumah dia. Kalau die sedar silap dia, dia akan cari korang balik. Tapi jangan mudah sangat nak terima yek. Kalau die xde perasan die akan buat bodoh jelah kot. huhu. Pastu, ape lagi? urmm.. ha, korang jangan sesekali gatal nak contact die lagi. Saya faham mula2 memangla susah kan nk lupa. Tapi korang buat pelan2, InsyaAllah berjaya, Tapi jangan cepat sangat nak cari atau terima pengganti dia. Sebab korang sebenarnya terima lelaki lepas die yg cuma korang kenal x sampai beberapa hari tu bukan sebab korang betul2 in love pun. korang cuma nk balas dendam pada hati korang sendiri je. nak balas kekecewaan korang tu. So, ambik lah masa yang betul2 korang rase korang dah 100% lupakan die then baru terima yang baru.. Bila dah jumpa yang baru, binalah hidup baru, APA YANG PENTING , koeang mesti CINTAILAH ALLAH dahulu sebelum korang menCINTAI die lebih dari nyawa korang sendiri...Ingat tu...

dari SAYA untuk AWAK | pemilik TAMAN CINTA

"Assalamualaikum...
Pertama sekali sy nak ucapkan tahniah pada awak, sebab awak dah selamat jadi suami orang.. Saya minta maaf sebab saya x hadir pada hari persandingan awak.. Lagipun saya tahu, awak pun x menginginkan saya ada pada hari bersejarah awak kan?
Awak, saya cuma mampu melihat awak dari jauh saje. Awak dan dia sangat sepadan. Saya rasa sangat bahagia melihat senyuman awak. Lebih2 lagi apabila awak memakai baju pengantin.
Awak, saya doakan kebahagiaan awak ya. Ini ikhlas dari hati saya. Saya x tipu. Saya bahagia tengok awak bahagia. Dan yang paling penting, saya akan tetap jaga taman cinta yang kita bina selama ni. Walaupun taman tu dah makin suram, tapi saya tetap bajainya dengan doa buat awak. Saya xkan mungkiri janji saya, "walaupun awak bukan yg pertama, tapi saya janji awak yang terakhir.." Selepas ni, kalau ada pun jodoh saya dengan sape2, yang ada dalam hati hanyalah SAYANG.. CINTA saya tetap pada awak.. Saya x mampu untuk lupakan awak.. Sesusah mana pun saya cuba untuk lupakan awk, tapi saya gagal. Saya tetap "dekat" awak.. Mungkin awak tak rasa sebab awak ada dia.. Tapi......
Awak, maafkan saya sebab masih menCINTAI awak...
Maafkan saya sebab masih mengINGATI awak...
Saya mohon izin dari awak...
Untuk terus menyayangi awak...
hingga akhir hayat saya..."
dedikasi buat pemilik "TAMAN CINTA A _ _ _ _ _ A"

SISA KISAH KITA-LENA AF9

Dari sisa sisa kisah kita berdua
Tak pernah ada persefahaman
Walau dalam cinta
Tiada guna penyesalan
Jangan berdusta
Usah menafikannya
Ini kesudahannya

Tangisan air mata
Tak bererti lagi

Jangan kau ganggu aku lagi
Jangan kau coba tuk permainkan
Sakit di hati yang rapuh ini
Yang telah kau hancurkan
Yang kini sudah tertutup buatmu
Untuk selamanya
Tuk selamanya

Dari sisa sisa kisah kita berdua
Tiada pernah ku sangka
Akhirnya begini
Usah kau coba merayu berkata dusta
Jangan pura cinta padaku
Meminta ku kembali

Tangisan air mata
Tak bererti lagi
Jangan kau ganggu aku lagi
Jangan kau coba tuk permainkan
Sakit di hati yang rapuh ini
Yang telah kau hancurkan
Yang kini sudah tertutup buatmu
Untuk selamanya
Tuk selamanya

Oh tuhan, berikanlah ku
Kekuatan

Jangan kau ganggu aku lagi
Jangan kau coba tuk permainkan
Sakit di hati yang rapuh ini
Yang telah kau hancurkan
Yang kini sudah tertutup buatmu
Untuk selamanya
Tuk selamanya

Lena AF9 -Sisa Kisah Kita Lirik @ Lirikami



Read more: http://www.liriklagumuzik.co.cc/2011/06/lena-af9-sisa-kisah-kita-lirik.html#ixzz1P4aJ4GkS

FENOMENA Daudsu. | Daudsu. | Daudsu.


Satu fenomena berlaku.
Hari ini, jom kita bongkar satu fenomena selepas game FINAL FA 2011.
Nak tau fenomena ape?

D

A

U

D

S

U

Kenapa tiba2 nama beliau melonjak naik dalam FB hari ni? Sebab semalam Daudsu terjaringkan gol sendiri.. Alahai.. Kesian dia.. Bukan dia sengaja pun.. AKU YANG MENERJAH....




SEE ! 39 page yg aku jumpa. Lepas ni ntah page ape lagi yg nk di create kan?
Ape2pun jadilah PENYOKONG YANG SEJATI & SETIA dan sentiasa bersikap POSITIF & PROFESIONAL x kira MENANG atau KALAH...

KELANTAN | TERENGGANU (last version)

Superb !
Akhirnya selesai jugaklah pertarungan merebut PIALA FA 2011 antara TERENGGANU dan KELANTAN. Apapun TAHNIAH diucapkan buat sang penyu yang berjaya mendahului sang kijang dengan jaringan gol 2 berbalas 1. Begitulah adat permainan.. pertaruhannya adalah KALAH dan MENANG.. macam jari jugak.. ada ISI dan KUKU. (macam xde kaitan je?)

Sekarang masa untuk buat review game semalam. Kepada pembaca2 sekalian, apa yang tertulis adalah pandangan peribadi sahaja. X lah pandai sgt. Tapi ape yg boleh2 je lah. :)

1) Game bosan. Sebab warna baju. Sepatutnya KUNING tu. hehe
2) Game slow. Sebab bukan player N9. :)
3) Banyak KAD KUNING. Sebab, N9 x main. Asalkan boleh ada warna kuning tengah padang.
4) Player asyik jatuh je. Kesian tau. Lentung sana lentung sini.
5)Ada pulak penonton buat onar. Adeh,bikin malu.X pasal tambahan masa yang menyebabkan Terengganu dapat jaringkan goal.
6)Suara Ultras chants x dengar. Mungkin sbb terlalu ramai.
7)Keeper KFCM dgn keeper Tranung (lupe name) best ! terbang sane terbang sini.
8).....
9)....
10)....

haish ! ape lagi nk tulis daa??
*blur
xpelah. nk stop dulu. tibe2 kepala ni berdenyut2 macam nk pecah plak! kacau.

papepun thanks to AS-SALAM CEMPAKA, sbb buka live semalam. thanks to abg table sebelah yg same2 bg komen2. thanks jugak kt mamat yg perasan aku sarung sweater pas habis game. haha. (sebab aku pakai bju kelantan.die ingat aku nk cover baju tu la.ceh! aku sejuklah! hoho.)
aku tunggu PIALA MALAYSIA.. akan aku doa N9 akan rampas balik piala tu dari KELANTAN ! :)


LELAKI BAN**** !!!!

Seorang gadis berusia 20-an menemui dr. Tomi, seorang doktor pakar jiwa......
G>"Doktor, saya merasa amat marah pada kekasih saya sehingga saya memanggilnya lelaki bangsat. Ada kalanya saya rasa dia keterlaluan,dan ada kalanya pula saya rasa memang patut saya memanggil dia seperti itu.."
D>"Hmm. panggilan itu memang hinaan yg agak melampaui batas untuk seseorang.. tapi, mungkin kamu punya sebab tersendiri memangilnya demikian. Ceritakanlah kpd saya agar saya dapat membantu.."
G> "Ya memang ada.. pada satu malam kami berduaan dalam kereta di tepi pantai.Dia pegang tangan saya."
D>"Dia pegang tangan kamu seperti ini?" dr Tomi memberi contoh.
G> "Ya. seperti yg doktor lakukan"
D> "Kalau hanya ini, tidak sepatutnya dia dipanggil bangsat. Itu tandanya dia tidak mau berpisah dgn kamu..."
G> "Kemudian dia merapatkan badannya kepada saya dan memeluk bahu saya..."
D> "Dia lakukan seperti inikah?"
G> "Ya. seperti inilah dia peluk saya doktor.."
D> "Itu bukan bangsat, itu tandanya dia mau sentiasa berdampingan dgn kamu" kata dr Tomi.
G> "Kemudian dia cium saya."
D> "Dia cium kamu seperti ini ?"
G> "Ya. Ciumannya sama seperti yg doktor lakukan."
D> "Kalau sekadar ciuman seperti ini, masih belum boleh dipanggil bangsat, itu tandanya dia sayang kamu, kan ?"
G> "Kemudian dia memasukkan tangannya kedalam baju saya & meraba2 buahdada saya doktor.."
D> "Dia lakukan seperti ini kah?"
G> "Ya, seperti yg doktor lakukan inilah cara dia memperlakukannya.."
D> "Itu bukan bangsat, itu tandanya dia mau membelai diri kamu.."
G> "Kemudian dia menanggalkan semua pakaian saya satu persatu.."
D> "Adakah kamu membantah tindakannya?"
G> "Tidak, saya merelakannya sebab saya sayang dia.."
D> "Dia tanggalkan pakaian kamu seperti ini ?"
G> "Ya, sampai saya telanjang bulat seperti ini doktor..."
D> "Itu masih belum layak dipanggil bangsat, kerana dia sememang ingin mengenali diri kamu sepenuhnya"
G> "Kemudian dia mencumbui saya lalu melakukan hubungan seksual dgn saya dok..."
D> "Dia lakukan seperti yg kita lakukan tadi kah?"
G> "Ya. Memang itulah yg dia lakukan ketika itu"
D> "hmm, itu juga masih belum boleh dipanggil bangsat. Itu tandanya dia memerlukan kamu kan !"
G> "Tapi kemudian dia memberitahu saya bahawa dia sebenarnya mengidap AIDS" D> "HAH?? CELAKA KAMU!! DIA..MEMANG .. BANGSAT!!.. BANGSAAATTT!!!!.. LELAKI BAAANGSAAAAAAAATTTTTT!!!!!!!!.
....."

Saturday, June 11

PIALA FA AKHIR | KELANTAN vs TERENGGANU






Salam petang. Berita jendela senja dari bumi Nilai yang agak berNilai jugakla. (sbb ade Nilai 3)
Seawal tiga pagi tadi, ambo dah mula membuka entry mengenai Perlawanan Akhir PIALA FA 2011 di antara 2 negeri pantai timur iaitu TERENGGANU dan KELANTAN. Sekarang ambo nak menyambung kembali berita ambo pagi tadi. Tengah sedap2 ambo duduk layan FB tadi, terkeluar la kt home FB ambo. Page Support Malaysia League (MSL) da upload pic keadaan di Stadium Putra Bukit Jalil jam 4 ptg tadi. Ambo pun bukak la. Bilo ambo bukak je terus sebak dado ambo ni sebab nyo ambo teringat la maso Final FA musim lepas.. Ambo pun belek2 la album lamo ambo. Sedih sero ati ni. Huhu. Tapi nak buat cmno awal2 lagi Juara dgn naib juara FA 2010 da tersingkir. Tapi xpo la. Bagila ore lain meraso samo. Kan? hehe. Ambo nk tabik springg la kt penyokong PETEH GANU PETEH nga GOMO KELATE GOMO ni sebab awal2 lagi dah masuk ke dalam stadium. Tahniah yo.. Den sobak ni. X dapek nak koba do. Osah sobak eh. sob3. :'( Mohlah.. den nk siap2la nak poie stadium. (stadium mimpi) ado FINAL FA mlm ni. N9 lawan KEDAH. (yg tahun lopeh punyo) :'(








DI ANTARA TERENGGANU & KELANTAN





PIALA FA
(kredit to : mrGoogle)

SIAPAKAH YANG BAKAL MEMBAWA PULANG PIALA FA INI??


SAKSIKAN SECARA LIVE DI ASTRO ARENA & RTM jam 8.00 MALAM INI..


















Friday, June 10

berita lewat pagi ||KELANTAN vs TERENGGANU||


Berita Terkini dari sudut pandang belakang cermin kereta.
12 Jun 2011, 3.09am
Laluan utama dari arah pantai timur menuju ke utara di katakan sesak sejak lewat jam 6 petang tadi. Dikhabarkan kenderaan yang sarat dengan warna merah, hitam dan putih sedang memenuhi setiap perhentian sepanjang lebuhraya. Fenomena ini dilaporkan berlaku apabila 2 buah negeri dari pantai timur iaitu KELANTAN & TERENGGANU dilaporkan akan bertemu buku dan ruas malam esok di STADIUM PUTRA BUKIT JALIL. Pertembungan 2 negeri jiran ini akan menentukan siapakah yang akan pulang membawa PIALA FA 2011 dan siapakah yang akan berjaya merampas piala yang dahulunya dipegang oleh NEGERI SEMBILAN pada tahun sebelumnya. Berikutan dengan hari bersejarah ini juga, negeri Kelantan dan Terengganu dikatakan lengang dan sesuai untuk sesiapa sahaja datang membeli belah dan bercuti tanpa sebarang kesesakan lalulintas. Dijangkakan lautan merah, hitam dan putih ini akan membanjiri KUALA LUMPUR bermula dari pagi esok. Untuk mengetahui info lebih lanjut mengenai perlawanan ini anda bolehlah menyaksikan sendiri secara live di RTM 1 dan ASTRO ARENA.

Sekian dari saya untuk berita lewat pagi.

Thursday, June 9

Insiden Bakar Bendera Kelantan: PBNS Didenda RM30,000


Panas....

KISAH DI NERAKA

✿ Kisah di neraka..naudzubillah…✿

( Luangkan masa utk membaca kawan2 sahabat2 sekalian…sekejap jerk..mOga mendapat ikhtibar dan manfaatnya..) >_<”

Saya berjumpa fenomena menakutkan hari itu. Takkan saya lupakan selama-lamanya. Ia amat menakutkan dan membuatkan saya trauma beberapa ketika. Terngiang-ngiang ungkapan hamba yang menyesali dosa, “Alangkah, lebih baik sekiranya aku menjadi tanah.”

Seorang lelaki berwajah buruk berkulit hitam merangkak-rangkak dengan penuh seksa di lembah kotor itu. Bau hanyir menusuk ke hidung, dengan segera saya menutup hidung. Namun bau itu makin kuat. Lelaki buruk berwajah hitam legam, hingus meleleh di hidung meskipun sudah disapu berkali-kali, dan yang malangnya, ia telanjang bulat tanpa sebarang pakaian.

Ah, ia amat menjelekkan. Bukan hanya dia bertelanjang, bahkan lelaki yang lain, perempuan, mak nyah, pondan dan tomboi, semua bertelanjang dan sangat menjelekkan. Yang perempuan, air nanah meleleh keluar daripada kemaluan mereka. Yang lelaki, air kencing mereka berdarah dan berketul-ketul. Mereka membuang air kecil dengan penuh seksa dan meraung kepedihan.

Lelaki yang merangkak-rangkak itu dihidangkan makanan. Saya mengintai dari kejauhan. Aduh, hidangannya adalah najis lembu yang masih cair dan dihurungi lalat. Najis hitam itu bercampur dengan air kencing lembu yang kuning-kekuningan. Saya muntah dibuatnya. Lelaki itu mengambil najis lalu disuap ke mulutnya dengan lahap. Ia muntah, namun dimakan terus tanpa henti.

Seksanya, hanyirnya. Tiba-tiba suasana menjadi pegun. Terdengar suara yang penuh garau dan menakutkan,

✿ “Wahai manusia terkutuk, tahukah kamu neraka Hawiyah? Itulah neraka yang apinya menjulang-julang.”

Saya terpandang sepasang lelaki dengan perempuan. Si perempuan itu mengumpulkan nanah yang keluar daripada kemaluannya lalu diberikan kepada lelaki. Ia minum dengan rakus, kemudian muntah keluar. Yek, jelek sekali. Kemudian si lelaki bangun berdiri dan kencing sedangkan perempuan itu menadah mulutnya. Wek, saya muntah di situ juga.

✿ “Wahai penzina yang berbangga dengan kemaluannya di dunia, rasakan kamu air nanah dan najis pasangan kamu. Apa yang kamu banggakan di dunia adalah kehinaan di akhirat.”

Sekumpulan manusia bertelanjang berhidung babi dihidangkan dua jenis makanan. Makakan yang baik dan makanan yang jelek. Namun mereka seolah-olah tidak nampak makanan yang baik itu. Mereka menerkam ke arah makanan jelek, yang dihurungi cacing dan lalat. Baunya seperti bau najis ayam. Ia busuk sekali. Mereka makan dengan lahap kemudian bergaduh sesama mereka.

✿ “Wahai pemakan riba, kamu mengetahui bahawa riba merupakan kemurkaan di sisi Allah. Allah telah menyediakan ruang mencari rezeki yang baik untuk kamu namun kamu memilih riba.”

Saya ketakutan. Ya Allah, di alam manakah aku ini sebenarnya. Seketika, saya melihat kejauhan. Seorang yang kelihatan soleh. Wajahnya tampak kuat beribadat. Ia diperintahkan ke sebuah taman yang indah. Namun, baru sahaja ia melangkah, kakinya dipegang erat oleh seseorang.

✿ “Ya Allah, janganlah Kamu masukkan ia ke dalam taman keindahan itu. Ia seorang berilmu, namun ia tidak menyampaikannya kepada kami. Ia seorang naqib, namun ia tidak pernah berusrah dengan kami. Ia seorang pemimpin, namun ia tidak pernah membimbing kami. Ia seorang kuat ibadah, namun tidak pernah menunjuki kami. Masukkan ia ke neraka Ya Allah.”

Saya terus menangis. Seorang naqib? Ya, saya seorang naqib. Apakah seorang naqib seperti saya, yang tidak melakukan usrah akan dicampakkan ke dalam lembah orang telanjang itu? Saya menggeletar ketakutan.

Saya melihat sekumpulan wanita. Mereka sedang mengerumuni satu hidangan. Saya mengintai jauh-jauh. Alangkah, mereka sedang meratah daging mayat manusia. Mereka melapah daging manusia itu hidup-hidup. Siapakah mereka itu Wahai Tuhan?

Saya tambah menggigil apabila melihat salah seorang daripada mereka. Itu adalah saudara saya. Ia seorang yang berbai’ah dengan perjuangan Islam dan mencintai perjuangan. Mengapa ia turut berada dalam kelompok terkutuk itu.

✿ “Itulah kumpulan wanita yang suka mengumpat dan menyebarkan fitnah.Mereka memperjuangkan Islam. Namun dalam masa yang sama,mereka suka sekali menaburkan fitnah dan mengumpat.”

Satu suara menjelaskan kepada saya.

Ya Allah, saya mengerti. Ini kisah benar. Saya mendengar dari rakan saya sendiri. Apabila seorang muslimah berkenan dengan seorang muslimin, dan muslimah itu meminta bantuan daripada rakannya menjadi orang tengah. Malangnya, orang tengah itu bukannya menjalin ikatan bahkan menaburkan fitnah.

Ya Allah, saya berharap cerita ini bukannya mengumpat dan menaburkan fitnah, bukan juga menyebarkan keburukan orang lain.

Seorang ahli pejuang Islam, keluar berdua-duaan dengan muslimah yang turut pejuang Islam. Berpegangan tangan. Menunggang motosikal bersama-sama. Nah, kepada mereka kita ingatkan, Peluklah pasangan kamu itu di atas motor seerat-eratnya, namun harus kamu ingat, yang kamu peluk itulah yang akan menghirup nanah yang keluar dari kemaluan kamu.

✿Na’uzubillah, Ajirna minannar.

✿Saya keanehan. Mengapa seorang lelaki boleh mempercayai seorang perempuan yang sanggup menyerahkan tangan untuk dipegang, kulit untuk dibelai menjadi isterinya? Bolehkah perempuan itu dipercayai untuk menjadi ibu kepada anaknya?

✿ “Darah haid,” saya berpaling ke belakang. Seorang tua bertongkat merapati saya. " Darah haid, apa maksud atuk"

Orang tua itu menunjukkan saya ke satu arah. Terbeliak mata saya melihatnya. Sekumpulan lelaki dihidangkan air berupa darah haid yang baru sahaja keluar daripada seorang perempuan.

“Darah haid itu adalah untuk orang yang memuja perempuan sehingga LALAI DARIPADA MENGINGATI ALLAH,”

p/s : m0ga mendapat iktibar dari kisah ini..pesanan buat sahabat-sahabat, juga buat diri sendiri..Nauzubillah..kami berlindung hanya padaMU ya ALLAH..

❤¸¸.•*¨*•❤¸¸.•*¨❤¸¸.•*¨*•❤¸¸.•*¨❤¸¸.•*¨*•❤¸¸.•*¨❤

SUMBER : I LOVE ALLAH

Apa nak jadi...


watch out !

Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara.. Kau sangat "BERANI" tapi kau ....




Masya Allah... x terluah dek kata2 apa yang aku temui hari ini... terasa seperti kiamat kian menghampiri...

"Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara"

Kau sangat berani... Siapa kau wahai "mak cik"...

Hari ini, kau buat aku menangis ...

Kau wujudkan PENGHINAAN !! Kau yang HINA !!

Oh Tuhan.. ampunilah dosa2 nya.. tunjukkan dia jalan yg benar..

Aku takut Ya Allah..

Monday, June 6

Jangan pandang rendah pada pasukan N9 !

HEBAT ! TERBAIK ! MANTAP !
TAHNIAH ! SYABAS !

Sekalung penghargaan buat coach N9 (Mohd Azraai Khor) , Para pemain skuad Hobin Jang Hobin , di atas kejayaan n9 dengan membawa kemenangan 4 goal menentang pasukan T-Team di Paroi semalam. Satu pencapaian yang sangat membanggakan. Sorakan GOALLL!! sebanyak 4 kali di stadium semalam memberi makna yang sangat bererti. Terukir senyuman di wajah kesemua penyokong sewaktu melangkah keluar dari stadium. Kini, N9 mula menunjukkan taringnya. Biarpun di saat2 akhir Liga Malaysia tetapi ia adalah sebagai 1 langkah permulaan untuk persediaan menempah tiket ke FINAL PIALA MALAYSIA pula.. Semoga kejayaan hari ini akan berterusan dan PIALA MALAYSIA nanti akan membuktikan kekuatan N9 yang sebenar.... Tidak lupa juga sekalung KEBANGGAAN diberikan kepada pemain ke-12 (ULTRAS NO9ORI) dan Kelab Penyokong (N9Futbol.com) di atas sokongan tanpa henti...

MANnn...Taapp beb !! Kalau orang kata penyokong Kelantan terbaik mmg x dinafikan. Tetapi , harus diingatkan bahwa... penyokong N9 juga adalah antara yang TERBAIK DALAM KALANGAN TERBAIK. sumpah, GUA BANGGA (sambil tepuk dada) DENGAN SEMANGAT PENYOKONG N9. perghhh ! salute habess ! tabik spring !

PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK !
PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK ! PENYOKONG N9 TERBAIK !

Sunday, June 5

HAZAMA (AF9) CINTA TERAGUNG single terbaru

Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hatiku
Ternyata tak terkata
Rinduku padamu

Chorus
Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba
Untuk memujuk hatimu, mencintai aku
Kerna semua yang ada hanyalah untukmu

Secebis perasaan ku hamparkan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta teragung darimu

Ulang Chorus 2x

Maafkan aku
Sekiranya tak termampu untuk
Mencurahkan semua isi hatiku

kredit to : ATENZONE

FINA AF9 - MENANGIS LAGI (single terbaru)

aku terluka
ku sangka x mungkin terjadi sekali lagi
ku kau kata x mgkn aku kn kcewa
hatiku akan kau jaga
pernah ku sangka inilah cinta yg terindah dlm sejarah
apa kan daya aku yg mnanti pelangi mghrp engkau yg psti
*aku mngis lg kecewa utk kesekalian kalinya
terpisah cinta luar biasa
habis kau ragut semua
kejam dirimu kejam dirimu
aku kcewa
pedihnya x mgkn dpt kau fhm sakitnya
kata2 kau lh pnca sgla cinta kta kau persenda
tapi kau pergi tgglkn aku
*menangis lagi
apakan daya aku si b0doh yg prcya kata2mu
puas d dpn mata
trbkti engkaulah pndusta
bgmu hatiku tiada mkna
*aku menangis lg
kecewa utk kesekelian kalinya
kisah cnta luar biasa
hbs kau rgut semua oh kau ragut apa yg ku rasa
aku terluka
ku kecewa oh pedihnya x mgkn dpt kau fhmi sktnya
biarkan aku sendri terluka lagi
terus mghdapi kecewa krn aku tahu .....
x mampu merubah segala-gala...
ku menangis...
kecewa lagi...
cinta suci kau persia...
kau biar ku menangis lagi...

p/s : sebarang kesilapan dalam penulisan lirik ini di dahulukan dengan mohon maaf kerana lirik ini bukan lirik penuh dan hanya ditaip semula selepas mendengar dalam video....
dan untuk lirik penuh boleh juga ke blog ini : [klik]


SURATAN atau KEBETULAN?

Salam sinar kasih buat semua...
setelah sekian lama menyepi hari ini aku kembali utk menitipkan sesuatu buat semua...
bukan utk hari ini shj ttpi InsyaAllah utk selamanya.. selagi hayat dikandung badan...
entry aku hari ini berkisarkan mengenai SURATAN dan KEBETULAN.
Semenjak beberapa bulan ni, aku seringkali merasakan sesuatu yang sering berlaku dalam hidup aku sebagai satu kebetulan.
Aku pelik. Bile aku sebut nama seseorang yg tiba2 terlintas di fikiran aku, pasti insan itu akan muncul depan mata. Macam tu jugak bila aku termimpikan seseorang. Biasenye bukan orang yang aku mintak die muncul pun. Cuma bile terlintas nama di mulut tu, muncul lah dia. Walaupun x lah selalu, tp kadang2 terjadi. Bile dah terjadi kebetulan tu, aku pn mule la berfikir agaknya aku ni mulut masin kot. Sebab aku selalu dengar klu jd ape yg kite ckp, orang akan panggil kita "mulut masin" kan? betul x? aku pun test la market. konon2nya aku sengaja sebut2 nama "DIA" tapi hingga ke hari ni, bayang2 pn x nmpk. Lepas tu, banyak sgtlah kebetulan yg berlaku. (x blh cerita lah kan sbb ianya PnC) So, aku pun cubalah cari d google.. Pengertian KEBETULAN dalma perspektif ISLAM....

Ini adalah antara artikel yg aku jumpa :

"Di dalam akidah Islam tidak ada yang dikatakan sebagai kebetulan kerana semuanya merupakan takdir daripada Allah SWT. Setiap yang berlaku hatta sekecil mana sekalipun tidak terlepas daripada khudrat dan ilmu Allah SWT. Tetapi kita boleh katakan kebetulan yang dimaksudkan oleh orang kita ialah berbetulan dengan takdir. Maka jika dimaksudkan dengan kebetulan ialah yang berbetulan dengan takdir maka tidaklah menjadi salah untuk kita mengatakan secara kebetulan. Dengan perkataan yang lain ialah sesuatu yang di luar kemampuan kita berlaku dan berbetulan dengan apa yang telah ditakdirkan oleh Allah SWT.

Namun jika dii’tiqadkan yang kebetulan itu terjadi dengan sendiri bukan daripada khudrat Allah SWT maka kalam sebegini boleh mengeluarkan kita daripada Islam dan dikira sebagai murtad dan wajib bertaubat dan jika tidak mahu bertaubat maka dipancung oleh Imam atau ketua negara sebuah negara Islam.

Ulamak mutakallim membahagikan perbuatan kita kepada dua. Pertama disebut sebagai ikhtiari dan kedua disebut sebagai idthirori. Ikhtiari ialah yang kita lakukan dengan pilihan kita dan usaha kita seperti kita memilih untuk memakan nasik atau roti. Maka ini di dalam kawalan kita. Adapun idthirori ialah sesuatu yang di luar bidang kuasa kita yang berlaku dengan ketentuan Allah SWT seperti kelipan mata dan sebgainya.

Di dalam permasalahan ini wujudnya beberapa golongan di dalam Islam seperti golongan Jabariyyah dan Qadariyyah di mana jabariyyah mengatakan perbuatan kita secara terpaksa dengan menafikan pilihan kita. Seperti bulu yang diterbangkan oleh angin. Maka yang memaksa kita ialah kudrat Allah SWT. Qadariyyah pula mengatakan Allah Ta’ala tidak ada sangkut paut dengan apa yang kita lakukan. Maksudnya Allah Ta’ala memberikan kita khudrat secara total dengan menafikan khudrat Allah Ta’ala di dalam perbuatan yang kita lakukan.

Muktazilah pula berpandangan Allah hanya melakukan perkara yang baik dan terlebih baik adapun perkara yang buruk tidak dilakukan oleh Allah Ta’ala. Tujuan mereka untuk mentanzihkan Allah Ta’ala daripada perkara yang buruk tetapi tanpa mereka sedari mereka membataskan kuasa Allah dan seolah-olah ada kuasa lain yang membuat perkara yang buruk. Jika bukan Allah yang melakukan perkara yang buruk maka siapa lagi? Sebab itu di dalam rukun iman kita wajib beriman dengan qada’ dan qadar buruk dan baik ditentukan oleh Allah SWT. Tinggal lagi usaha dan ikhtiar kita dalam memilih yang mana disuruh oleh Allah dan yang dilarang oleh Allah SWT. Ulamak ahli sunnah menghukumkan haram jika kita mengatakan babi Allah atau apa-apa yang buruk dan keji sebagai beradab dengan Allah SWT walaupun pada hakikatnya semuanya dijadikan oleh Allah SWT.

Ketiga-tiga aliran ini merupakan aliran yang sesat dan menyesatkan yang melakukan bidaah di dalam urusan agama. Adapun akidah ahli sunnah kita mengi’tiqadkan bahawasanya Allah Ta’ala memberikan ikhtiar dan kasbun iaitu pilihan dan usaha kepada kita tanpa menafikan campurtangan khudrat Allah tetapi kita diberi pilihan samada untuk melakukan ketaatan atau maksiat. Dengan sebab inilah kita diazab dengan maksiat yang kita lakukan dan kita diberi pahala dengan ketaatan yang kita laksanakan."


Aku masih kurang jelas dengan pemahaman di atas. Aku cari lagi dan aku jumpa pula ayat Allah ini..


“Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.” (Al Baqarah(2):255 - Ayat Kursi)

“Dan pada sisi Allah-lah kunci-kunci semua yang gaib; tak ada yang mengetahuinya kecuali Dia sendiri, dan Dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan, dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya (pula), dan tidak jatuh sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam kitab yang nyata (Lohmahfuz). (Al An’aam(6):59)

Setelah membaca ayat2 ini, baru aku mengerti.. setiap apa yang terjadi itu sudah Allah tentukan seawalnya.. soal seperti Jodoh, Ajal juga sudah termaktub dalam LohMahfuz kita. Itu memang kita x blh nak nafikan. Dan, harus diingat setiap apa yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Kadang2 orang bosan mendengar nasihat yang sama. Bila kita x dpt menerima sesuatu hakikat itu, orang pasti akn menasihati kita dgn ayat "SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAHNYA" dan aku sendiri mengakuinya. Belum ada lagi setiap apa yang terjadi itu Tuhan sengaja berikan pada kita tanpa hikmah. Suka aku utk berkongsi ayat ini, hari ini biarlah lebih baik dari semalam, dan di harapkan hari esok lebih baik dari hari ini...

Semoga segala apa yang Tuhan berikan pada aku hari ini, akan menjadikan aku lebih kuat, aku sentiasa berpegang pada ayat ini

"ALLAH TIDAK AKAN MEMBERIKAN DUGAAN YG HAMBANYA TIDAK MAMPU UNTUK MENGHADAPINYA"

Semoga aku dan anda yang menhadapi sebarang masalah tabah dan redha menempuh dugaan hidup dan sentiasa berbalik kepada AL-QURAN dan DOA kepada TUHAN untuk memperoleh ketenangan...

Sekian..

Sumber : [klik sini] dan [sini]